Äkäiset raitapaidat

0
 Väri pyytää jättämään kantajansa rauhaan, tai muuten häiritsijälle  ottaa ohraleipä. Kuva: Maija Karala

Väri pyytää jättämään kantajansa rauhaan, tai muuten häiritsijälle
ottaa ohraleipä. Kuva: Maija Karala

Monelle jo vilahdus ampiaisen keltamustaa kuviota aiheuttaa kauhunväristyksiä. Ampiainen ei onneksi pistä huvikseen. Eniten pistoja saadaan kuitenkin nyt loppukesällä ja syksyllä, kun ampiaiset ovat poissa tolaltaan.
Keltamusta, oranssimusta ja valkomusta väritys toimivat luonnossa yleisenä merkkinä: vaara, älä koske! Suomalaisille tutut kimalaisten, ampiaisten ja mehiläisten raitapaidat ovat yleisiä kaikkialla maailmassa, mutta samaa pukukoodia käyttävät muutkin eläimet.
Amerikassa haisunäädät varoittavat hajuaseestaan mustavalkoisella kuviolla. Uuden-Guinean myrkylliset laululinnut ovat oranssimustia, kun taas Andien rinteillä loikkivat hengenvaaralliset nuolimyrkkysammakot pukeutuvat kaikkiin mahdollisiin keltaisen, punaisen ja mustan yhdistelmiin.

Suomalaisten ampiaisten väritys joutuu kuitenkin tasapainottelemaan myös viileän ilmaston kanssa, kertoo uusi Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Ampiaisissa on sitä enemmän mustaa, mitä pohjoisempana ne elävät. Suomen keltaisimmat ampiaiset löytyvät täältä etelästä, mustanpuhuvimmat puolestaan Utsjoelta.
Selitys on järkevä: musta väri imee hyvin auringon lämpöä, ja tummat ampiaiset pystyvät siksi lentämään viileämmällä säällä. Lapin ampiaisten kannattaisikin olla kokomustia, elleivät ne sitten joutuisi oitis lintujen ruokalistalle.
Varoitusvärin tarkoitus ei ole haastaa riitaa, vaan välttää sitä. Väri pyytää jättämään kantajansa rauhaan, tai muuten häiritsijälle ottaa ohraleipä.

Näin loppukesällä sitä voi olla vaikea uskoa. / Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 25.8.2016 julkaistusta lehdestä