Arki sujuu, kun siitä ei tee liian monimutkaista

0

Miten lapsiperheen pitää valmistautua koulun alkamiseen? Kuinka arki sujuu loman jälkeen? Miten välttää myöhästymisiä, läheltä piti -tilanteita, känkkäränkkäaamuja ja kaaosta?  Miten pitää sukat tallessa? Iskeekö paniikki perheen harrastusten aikatauluttamisessa? Kuka ehtii käydä ruokakaupassa?

Tällaisia kysymyksiä pyörii monen vanhemman mielessä tänään, kun koulu alkoivat. Mediassa asiantuntijat ovat ohjeistaneet perheitä monissa käytännön asioissa. Aikaa pitää varata riittävästi yöunille, ja nukkumaan pitää mennä ajoissa. Virtuaalipelejä ja sosiaalista mediaa kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa. Aamulla pitää muistaa syödä  riittävästi ja terveellisesti. Tavaroille kannattaa varata oma paikka, jotta ne pysyvät järjestyksessä. Harrastuksia pitää olla, mutta ei liikaa.
Neuvoja ja neuvojia riittää. Kaikesta vouhotuksesta voisi päätellä, että arjessa eläminen on asia, joka vaatii ihmisiltä erityisiä ponnisteluja. Fakta kuitenkin on, että arki on ihan vain elämää eikä mikään urheilusuoritus. Arki sujuu, kun siitä ei tee liian monimutkaista.

Arjesta ei tarvitse tehdä juhlaa, mutta siitä on lupa nauttia. Lapsiperheissä yhdessä touhuaminen on sellaista elämän eliksiiriä,  jonka arvon ymmärtää usein vasta, kun lapset ovat jo maailmalla. On tärkeää, että niin aikuisilla kuin lapsillakin on lähellään ihmisiä, joiden kanssa jakaa harrastuksissa, töissä ja koulussa koettuja ilon ja vastoinkäymisten hetkeä. Kiireen keskellä on hyvä pysähtyä kuuntelemaan, mitä kaverille  tai perheen jäsenelle kuuluu. Arki alkoi, mutta ei hätää: kyllä se siitä!