Hienovaraista someohjailua

0

Noin kuukausi sitten löysin YouTube-videopalvelusta artistin nimeltä Laura Mvula. Sittemmin olen kuunnellut hänen musiikkiaan tasaisin väliajoin ja alkanut pitää siitä kovasti.

Huomasin maanantaina, että kyseinen laulajatar on tulossa esiintymään Flow-festivaaleille! Iloitsin hauskaa yhteensattumaa. Melko pian minut kuitenkin valtasi syvä epäluulo. Entä, jos kyse ei ollutkaan sattumasta?

Törmäsin aihetta käsittelevään Anni Lassilan kolumniin Helsingin Sanomien netissä. Lassila oli varannut Barcelonasta Airbnb-kohteen ja sai tietää perillä, että taloa vuokrannut valokuvaaja oli työskennellyt yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa. Lassila piti tätä tietysti hauskana yllätyksenä, mutta ystävä sai epäilemään sattuman osuutta.

Selvisi, että nettisivu ohjailee ehdotuksia esimerkiksi Facebook-ystävien perusteella, mikä ratkaisi tämän tapauksen. Samassa lehdessä työskentelevillä oli yhteisiä kollegoja ystävälistalla.

Mutta entä omassa tapauksessani? Voisiko olla, että jokin tietojen kerääjä on huomannut minun toistuvasti selailleen Flow-festivaalien sivuja ja alkanut syöttää sen perusteella kappale-ehdotuksia videopalvelun puolella? Vai onko kyseessä vain ihan puhdas sattuma? Sama juttu tosin on käynyt ystävälleni aiemmin tänä kesänä erään Ruisrock-artistin kanssa.

Ehdotukset tekevät surffailua helpommaksi, nettipalveluja käyttäjäystävällisemmiksi. Mediatoimistot ja mainostajat keräävät tietoja siksi, että markkinointi olisi kohdennetumpaa.

Pelkästään se, millä nettisivuilla käy, millaisia hakuja tekee tai miten kauan yksittäistä artikkelia lukee, piirtää käyttäjästä yllättävän tarkan kuvan. Selailutottumusten perusteella voidaan päätellä käyttäjästä esimerkiksi ikä ja sukupuoli, ammatti, kiinnostuksen kohteet, äidinkieli, asuinpaikka tai vaikka seksuaalinen suuntautuminen, kirjoitetaan Ylen netissä. Tabletti, jolta katsotaan Game of Thronesia, Uutta päivää ja Late Lammasta on todennäköisesti lapsiperheen käytössä, toteaa Ylen asiakkuuspäällikkö.

Eväste eli cookie on pieni tekstitiedosto, jonka internetselain tallentaa käyttäjän laitteelle. Eväste lähettää tietoa käyttäjän tietokoneesta nettisivun ylläpitäjälle, joka voi lähettää tietoja myös kolmansille osapuolille, kuten sosiaalisen median palveluille tai erilaisiin analysointi- ja profilointipalveluihin.

Jos omassa tapauksessani jollain keruuserverillä on näppinsä pelissä, en voi muuta kuin todeta, että aika nappiin meni. Taidan silti kuluttaa muutaman tunnin elämästäni eri palveluiden tiedonkeruupolitiikkaan perehtyen, ihan vain varmuuden vuoksi.

Se, että käänsin television Yle Teeman puolelle juuri silloin, kun kanava näytti Mvulan keikkataltioinnin, taisikin mennä sinne sattuman puolelle.

Henrika Bäcklund
Kesätoimittaja