Liikennekulttuuri olemme me

0

Muista aina liikenteessä, monta pokémonia ompi eessä, ohjeisti Liikenneturva tielläliikkujia heinäkuussa. Kännykkään ladattava Pokémon Go -peli on ollut tänä kesänä yksi eniten keskustelua herättäneistä puheenaiheista. Toisia se ihastuttaa, toisia vihastuttaa. Liikenneturva ei ole pelkästään ilonpilaaja, vaan on ihan aiheellista muistuttaa yleisistä liikenne- ja käyttäytymissäännöistä.

Liikennekäyttäytyminen herättää voimakkaita tunteita ja on säännöllisesti myös Uudenkaupungin Sanomien yksi suosituimpia aiheita tekstiviesti-palstalla. Osansa epävirallisten liikennepoliisien ryöpytyksestä saavat niin autoilijat, pyöräilijät kuin jalankulkijatkin. Uudessakaupungissa oman vivahteensa liikennekulttuuriin tuo kesä, jolloin kaupunkiin saapuu matkailijoita.

Kaupunkia vähemmän tunteville yksisuuntaiset kadut ja tasa-arvoiset risteykset voivat olla yllättäviä. Paikalliset tuntevat kaupungin kuin omat taskunsa, eivätkä aina ymmärrä vieraiden liikennekäyttäytymistä. Joskus läheltä piti -tilanteissa kysymys tosin on myös siitä, että liikennemerkit eivät ole selkeitä ja ohjeistus on puutteellista.

Nopeusrajoitusten ja liikennesääntöjen noudattaminen on tärkeää ympäri vuoden, ja erityisen tärkeää erityisesti ensi viikolla, kun pienet koululaiset aloittavat koulutiensä. Risteykset ja tienylitykset vaativat keskittymistä, mutta lasten huomio on usein jossain aivan muualla kuin ohi ajavissa autoissa. Aikuisten pitää muistuttaa lapsia muun muassa siitä, että kännykkää ei ole turvallista hiplata tietä ylittäessä. Eikä asiasta muistuttaminen ole pahaksi aikuisillekaan.