Mansikkaa saa ja mansikkaa ei saa

0

Suomen kesä ja mansikka kuuluvat yhteen. Lehdistä saa lukea otsikon mukaisia tietoja. Marjaa on saatavilla ja toisena päivänä taas marjaa ei olekaan saatavilla.
Viisitoista miljoonaa kiloa sanotaan suomalaisen mansikan normaaliksi sadoksi. Se tarkoittaa noin kolmea kiloa jokaista suomalaista kohden. Kun olen laittanut kahden hengen talouden pakastimeen vajaat 20 kiloa mansikkaa tarkoittaa se sitä, että olemme mansikan suurkuluttajia.

Kotitaloutemme mansikat ovat pääsääntöisesti hankitut toreilta. Välillä Helsingistä ja välillä taas Uudestakaupungista. Tämän vuoden hinnat ovat vaihdelleet 25 eurosta 65 euroon viiden kilon laatikon osalta.

Helsinkiläiset kauppakeskukset ovat lehti-ilmoitusten mukaan myyneet viiden kilon mansikkalaatikoita hintaan 25 euroa + -. Helsingin kauppatorilta löysin myös näitä 65 euron laatikoita.

Lehtiuutisten mukaan mansikanviljelijät eivät juurikaan ole onnistuneet palkkaamaan suomalaisia poimijoita. Tästä aiheutuu monia ongelmia. Nyt pitäisi tietää mistä ja miten palkataan vuoden 2017 mansikanpoimijat.

Lisähankaluuksia tulee siitä, että kukaan ei tiedä, miten tuleva talvi kohtelee mansikkamaita. Sitäkään ei kukaan osaa ennustaa paljonko ensi kesänä sataa ja onnistuuko mansikan kukinta jne. Eli ongelmia riittää ja siksi mansikkaa joko saa tai sitten sitä ei saa. Se on varmaa, että ainakin ulkomaista mansikkaa on myynnissä vuonna 2017.
Kesän 2016 aikana törmäsin toisenkin mansikka-juttuun. Ostin itselleni edullisella hinnalla printterin eli monitoimitulostimen. Ensimmäinen ongelma oli se, että minä eikä myöskään printterin myyneen liikkeen asiantuntijat osanneet asentaa konetta toimimaan tietokoneeni kanssa.

Uusikaupunkilaisen Veikon Koneen onnistui lopulta saada printterin asennus toimivaksi. Seuraava ongelma oli se, että printterin mukana ostamani väripatruunat eivät printanneet kuin 30 mustavalkoista kopiota. Sain tiedon, että nämä ensiasennuspatruunat ovat juuri tällaisia. Eli osta uudet patruunat ja hinta on yhtä paljon kuin koko printterin hinta!

Koetin löytää toisesta uusikaupunkilaisesta kodinkoneliikkeestä printterin väripatruunoita. Silloin sain tiedon, että ”meillä ei ole mansikoita”. En ymmärtänyt mitään. Miten tulostimet ja mansikat liittyvät yhteen?

Nyt tiedän. Hankkimani printterin väripatruunat on merkitty mansikka-kuvalla. Saamani ilmoitus, että meillä ei ole mansikoita tarkoitti sitä, että liikkeessä ei ole vielä myynnissä printterin väripatruunoita.

Eli mansikoita saa ja ei saa. Hinnat ovat korkeita ainakin printterin väripatruunoiden osalta.

Lauri Väättänen
Kirjoittaja on vapaa-ajan uusikaupunkilainen Helsingistä.