Punkkienkin kanssa on opittava elämään

0

Paarmoja, hyttysiä, hirvikärpäsiä ja käärmeitä. Tappajaetanoita ja Venäjältä vyöryviä leppäkerttuja. Ja sitten vielä ne vihoviimeiset punkit. Jokaisella vuodenajalla on varjopuolensa.

Hyönteiset, ötökät ja matelijat kuuluvat Suomen kesään, ja niillä on oma tehtävänsä luonnon kiertokulussa. Monille ihmisille ne ovat paitsi vastenmielisiä, myös vaarallisia. Esimerkiksi allergikolle paarman purema voi olla jopa hengenvaarallinen.

Viime vuosina puutiaisten määrä on kasvanut ja niistä on saatu runsaasti lisää tietoa. Borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat jokakesäisiä puheenaiheita. Yle kertoi viikonloppuna, että Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet suomalaisista punkeista myös anaplasma- ja riketsia-bakteereita.

Borrelioosi on bakteerin aiheuttama infektio, johon purevat antibiootit. Punkin pureman aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotuksella. Kaikille se ei ole kuitenkaan tarpeellista. Jos kulkee kaupungissa asfaltilla, punkin purema on äärimmäisen epätodennäköistä. Jos sen sijaan oleilee ahkerasti nurmikoilla, niityillä, metsässä ja luontopoluilla, rokotus on järkevä ottaa.

Jos sen sijaan oleilee ahkerasti nurmikoilla, niityillä, metsässä ja luontopoluilla, rokotus on järkevä ottaa.

Paitsi rokotus hyvä suojautumiskeino on riittävä vaatetus ja punkkisyynit niin lapsilla kuin aikuisillakin luonnossa oleilun jälkeen. Pitkät housut ja kumisaappaat ovat hyvä varuste luonnossa liikkujille. Lemmikkien, kuten koirien ja kissojen, omistajilta vaaditaan erityistä tarkkuutta.

Kaunista kesää ei kannata kuitenkaan pelätä turhalla hysterialla ja peloilla. Luonnosta voi nauttia, mutta tietty varovaisuus kannattaa pitää mielessä.