Vapaaehtoispalokunta opettaa tärkeitä kansalaistaitoja

0

Suomi palaisi poroksi, jos vapaapalokunnat lopettaisivat toimintansa. Näin on joskus kuvailtu vapaaehtoispalokuntien toimintaa. Vapaapalokuntalaisuus vaati erityistä sitoutumista ja kykyä ottaa vastuuta. Puhelimen soidessa tai tekstiviestin tullessa ei voi koskaan tietää, millaisesta tilanteesta on kysymys.

Vapaaehtoispalokuntia kokoontuu tänään kansallisiin kisoihin Taivassaloon. Kilpailut kuuluvat vapaapalokuntalaisten toimintaan, ja motivoivat hiomaan taitoja, joita voi tarvita koska tahansa tositilanteessa. Alkusammutus ja ensiaputaidot ovat hyödyllisiä kansalaistaitoja jokaiselle. Vapaaehtoisten merkitys on ollut ja on edelleen erittäin tärkeä erityisesti maaseudulla. Vapaaehtoispalokuntaa tarvitaan monenlaisiin pelastustehtäviin myrskytuhoista tulipalojen sammuttamiseen.

Huoli tulevaisuudesta on VPK-toiminnassa kasvanut viime vuosina samoin kuin monessa muussakin yhdistys- ja harrastustoiminnassa. Lapsilla ja nuorilla on nykyään tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Vapaa-aikaa vietetään paljon tietokonepelien parissa, eikä siinä sinänsä ole mitään pahaa. Virtuaalimaailma tarjoaa jännitystä elämään, mutta sitä antaa myös palokuntatoiminta.

Vakka-Suomessa nuoria on saatu mukaan toimintaan, ja kiitos siitä kuuluu aktiivisille vetäjille. Kaikista VPK-nuorista ei tule palomiehiä, mutta harrastuksessa saaduista taidoista on hyötyä päätyipä sitten mihin ammattiin ja minne päin maailmaa tahansa aikuisena. Onnettomuudet eivät katso aikaa eikä paikkaa ja erilaisten pelastustehtävien määrä ei ole viime aikoina ollut ainakaan vähenemään päin. VPK kouluttaa lähimmäisiä auliisti auttavia ja siihen kykeneviä kansalaisia, joita tarvitaan aina.