Yhdistysaktiivit, nyt kannattaa olla hereillä

0

Suomi on edelleen yhdistysten luvattu maa. Satoja on lakkautettu viime vuosina, mutta myös uusia on perustettu. Yhdistyksiä voidaan perustaa mitä erilaisimmista syistä, kokoavana voimana on useimmiten halu toimia jonkun tärkeäksi koetun asian hyväksi. Aktiivinen yhdistysväki kokoontuu, kouluttautuu, kerää varoja, harjoittaa hyväntekeväisyyttä ja vapaaehtoistyötä ja organisoi tapahtumia vapaa-aikanaan tunteja laskematta.

Yhdistysrekisterissä on myös nimiä, jotka eivät ole antaneet itsestään elonmerkkiä Patentti- ja rekisterihallitukselle vuosikausiin. Rekisterissä on lähes 140 000 yhdistystä, joista viranomaisen arvion mukaan peräti 40 000 yhdistystä ei ole tehnyt rekisteri-ilmoitusta kahteenkymmeneen vuoteen. Toimimattomat yhdistykset halutaan nyt siivota pois, jotta rekisteri saadaan päivitetty ajantasalle.

Yhdistysten jäsenten on helppoa käydä tarkistamassa oma tilanteensa Patentti- ja rekisterihallituksen (PHR) listalta.  Yhdistysnetti-tietopalvelusta näkee, onko yhdistys tehnyt ilmoituksia yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen.

Uuden lain mukaan yhdistys voidaan jatkossa poistaa rekisteristä, jos asianmukaisia ilmoituksia ei ole tehty. Uudestakaupungista ja lähiseuduilta potentiaalisten lakkautettavien joukossa on useita aktiivisesti toimivia yhdistyksiä. Miksi näin? Ehkäpä syynä on yksinkertaisesti unohtaminen. Tietoisesta laiminlyönnistä tuskin on kysymys.
Jos toimiva yhdistys on joutunut lakkautettavien listalle, asian saa helposti korjattua. Asiassa ei kannata kuitenkaan enää viivytellä, sillä  ilmoitus olemassaolosta pitää antaa tämän vuoden aikana.