Yleisurheilu ei kuihtunutkaan

0

ristoYleisurheilu on vanhojen miesten suosima laji, jolla ei ole tulevaisuutta. Näin on väitetty jo ainakin parikymmentä vuotta. Kummasti yleisurheilulähetykset kuitenkin vetävät vuodesta toiseen satoja tuhansia katsojia, ja tänä kesänä kotimaisten kisojen katsomotkin ovat täyttyneet ihailtavasti.

Olin kesälomallani Amsterdamissa seuraamassa yleisurheilun EM-kisoja. Pakko myöntää, että suuri osa suomalaiskatsojista oli eläkeläisiä, mutta kyllä sieltä nuorempiakin löytyi. Joka ilta täyttynyt Amsterdamin olympiastadion huusi lähinnä hollantilaisille urheilijoille, mutta suomalaiset olivat varmasti yksi suurimmista kisavierasryhmistä.

Vaikka Amsterdamin saaliiksi jäi tuttuun tapaan vain yksi keihäsmitali, tapahtui taustalla paljon mielenkiintoisia asioita. Monen laihan vuoden jälkeen Suomi on noussut Euroopan kärjen tuntumaan. Amsterdamissa esimerkiksi 23-vuotias aitajuoksija Oskari Mörö sijoittui neljänneksi ja 19-vuotias Kristian Bäck pituudessa viidenneksi.

Nuorten arvokisoista tuli kultaa ja kunniaa, mukana myös Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Elina Kinnunen keihäspronssillaan. Silti pitää muistaa, että matka maailman huipulle on kivinen ja sen osoittaa melko pieni joukkueemme Rion olympialaisissa.

Vaikka yleisurheilu jos mikä on tulosurheilua, jossa aina vertaillaan senttejä ja sekunteja, on kaiken pohjalla kuitenkin mies miestä ja nainen naista vastaan -kilpailu. Muun muassa Venäjän ja Kenian dopingsotkut, Qatarin, Bahrainin ja Turkin ”ostourheilijat” sekä turhan suureksi ja muoviseksi paisunut Timanttiliiga ovat vieneet hohtoa lajilta, jolloin Amsterdamin kisojen kaltaiset tapahtumat ovat tervetulleita.

Hollannissa on lähinnä pikajuoksija Dafne Schippersin ansiosta noussut yleisurheilubuumi. Osa kotikisojen menestyksestä selittyy Alankomaiden Antillien ”lakkauttamisella”, jolloin muutama nopea karibialaisjuoksija siirtyi edustamaan Hollantia. Olympiastadionin humussa tärkeintä oli kuitenkin se, että urheilijalla on oranssi asu, ei hänen syntymäpaikkansa. Yllättävää kyllä, moni hollantilainen hurrasi myös naapurimaiden Saksan ja Belgian urheilijoille.

Myös suomalainen yleisurheilukansa on aina ollut asiantuntevaa. Sen osoittaa Paavo Nurmi Gamesin keihäskisa, jossa suomalaiset selvästi peitonnut Saksan Thomas Röhler sai raikuvat aplodit. Tänä vuonna Tampereella kisattavassa Suomi–Ruotsi-maaottelussa toivotaan luonnollisesti Ruotsin tappiota, mutta osataan perinteisesti arvostaa myös hyvää ja rehtiä kilpailua. Jopa hyvälle ruotsalaissuoritukselle voidaan taputtaa.

Tv-lähetyksiä kenties edelleen seuraavat suureksi osaksi vanhat miehet, mutta kiinnostus lajia kohtaan on kasvavaa. Sen näkee esimerkiksi Kenttäkarhujen toiminnassa sekä monesti tämän lehden pitkissä tuloslistoissa.

Risto-Matti Kärki
tuottaja