Fingerporillinen ei enää riitä

0

merjaViinan kirot riivaavat nykyisin jo ikääntyneitäkin. Aikoinaan otettiin fingerporillinen lääkkeeksi, mutta yhä useammalle se ei enää riitä. Tämä kävi ilmi viime viikolla Crusellissa järjestetyssä luentotilaisuudessa, jossa käsiteltiin ikääntyvien alkoholinkäyttöä.

Luennoitsijana toimineen Uudenkaupungin terveyspalveluiden vastaavan ylilääkärin Pia Lahtisen mukaan ikäihmisten juominen on kasvava ongelma. Suuret ikäluokat ovat ikääntymässä ja he ovat tottuneet käyttämään alkoholia huomattavasti reippaammin kuin vanhempansa.

Runsas alkoholinkäyttö ei ole kenellekään hyväksi, mutta varsinkin ikäihmisille se on haitallista. Ikääntymisen myötä elimistön toiminta muuttuu, jolloin elimistö reagoi lääkkeisiin ja alkoholiin eri tavalla kuin aiemmin.

Crusellin tilaisuudessa jaetussa Otetaan selvää! -esitteessä todetaan, että ikääntyminen voimistaa alkoholin päihdyttävää vaikutusta, samoin kuin useat lääkkeet. Jo yksi alkoholiannos lisää kaatumisen ja muiden tapaturmien riskiä. Lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukset saattavat olla hyvinkin arvaamattomia ja vakavia.

Suositusten mukaan 65 vuotta täyttänyt ei saisi juoda kerralla kuin korkeintaan kaksi annosta eikä säännöllinen viikoittainen käyttö saisi ylittää seitsemää annosta. Jos viinilasi on iso, siinä huitaisee menemään heti kaksi annosta, sillä puna- ja valkoviinissä yksi annos täyttyy jo 12 senttilitrasta. Sherryn, madeiran tai muun väkevä viinin kohdalla annos on vain 8 cl.

Ylilääkäri Lahtinen kertoi luennolla eräästä geriatrista, joka kysyy asiakkaalta aina, kauanko pönikkä kestää. Jos termi on vieras, hän kysyy kauanko viinipullo kestää.

Otetaan selvää! -esitteen kysymysten avulla voi arvioida, onko oma alkoholinkäyttö haitallisella tasolla. Vihkosesta löytyy myös tärkeää tietoa aiheesta. Yksi tärkeimmistä vinkeistä löytyy viimeiseltä aukeamalta, jossa kehotetaan keskustelemaan alkoholinkäytöstä sellaisen henkilön kanssa, johon luottaa.

Tämä henkilö voi olla ystävä, tuttava tai esimerkiksi terveydenhoitaja tai lääkäri. Omien lapsien tai läheisten kanssa alkoholista puhuminen voi olla vaikeampaa.

Vanhusneuvola Kompassin terveydenhoitaja Lea Mäkinen tapaa työssään paljon ikäihmisiä. Hänen mukaansa monet alkoholia käyttävät ovat sanoneet syyksi yksinäisyyden. Jos puoliso on kuollut ja lapset asuvat kauempana eikä läheisiä ystäviä ole, pitkiä, yksinäisiä iltoja lievitetään alkoholin avulla.

Se jos mikä on surullista. Meillä on Uudessakaupungissa hyvin toimiva Etsivä nuorisotyö, joka tarjoaa tukea ja neuvontaa sekä ihan vain juttuseuraa nuorille. Voisiko meillä toimia myös Etsivä vanhustyö?

Merja Halinen
toimittaja