Historiallinen hetki lukiossa

0

Maanantaina oli historiallinen hetki Uudenkaupungin lukiossa ja monissa muissakin Suomen lukioissa: ensimmäisen kerran ylioppilaskoe tehtiin tietokoneella. Uudenkaupungin lukiossa maantiedon sähköistä koetta testattiin jo keväällä, mutta nyt syksyllä päästiin tositilanteeseen.

Sähköinen koe onnistui hyvin, eikä ongelmia ilmennyt. Digitalisaatio on niin itsestään selvä asia kaikkialla, että moni voi ihmetellä, miksi vasta nyt koulumaailmassa siirrytään sähköiseen kokeeseen.

Huolellinen valmistelu takaa ainakin sen, että uudistamiseen on voitu paneutua huolella mahdolliset karikot välttäen. Toki pomminvarmaa tekniikkaa ei taida olla olemassakaan. Ehkä se on yksi syy, miksi esimerkiksi Suomessa ei ole vielä otettu käyttöön internetäänestämistä, kuten Virossa.

Ylioppilastutkinnon sähköistäminen tapahtuu vaiheittain vuosina 2016– 2019. Ensimmäinen sähköinen koe suoritettiin maantiedosta, ja myöhemmin ovat vuorossa saksa ja filosofia.

Uudessakaupungissa oppilaat käyttävät pääsääntöisesti omia tietokoneitaan. Yhtenä pelkona uudistuksessa oli, että oppilaiden eriarvoisuus lisääntyy. Kokeen suorittaminen ei vaadi kallista läppäriä, vaan halvemmatkin käyvät, ja koulussa on käytössään myös varakoneita. Joissakin kunnissa koulu on kustantanut oppilaille kannettavat  tietokoneet tai tabletit.

Rehtori Juha Salanterän mukaan olisi järkevää, jos esimerkiksi lukion oppimateriaalit ja oppilaskohtaiset läppärit tulisivat suoraan valtiolta. Silloin opiskelijat olisivat tasa-arvoisia asuinpaikasta ja vanhempien varallisuudesta riippumatta. (US 13.9.)