Taidebongausta

0

Jotkut bongaavat lintuja tai toiset vaikkapa lentokoneita. Minä bongaan myös monenlaista, esimerkiksi eri taiteilijoiden tai arkkitehtien tuotoksia. Matkailuun saa lisää mielenkiintoa, kun samalla käy katsomassa jonkun itselle tutun tai läheisen taiteilijan synnyin- tai kuolinpaikkoja tai kyseisen taiteilijan tai arkkitehdin tekemiä teoksia kussakin matkakohteessa.

Minulle on kertynyt useampikin oma suosikkitaiteilija, joiden jalanjäljillä on mukava matkustaa.  Ehkä eniten on tullut seurattua hollantilaisen taiteilija Vincent van Goghin elämää. Taiteen tai elämäkerran tutkiminen saa aivan omanlaisen sisällön, kun on voinut käydä niillä paikoilla, joissa taiteilija itse on elänyt tai joissa hän on maalannut. Vincentin jalanjäljillä olen kulkenut jo yli kolme vuosikymmentä.  Tutuiksi ovat tulleet mm. syntymäkaupunki Hollannissa, taiteilijan eri asuinpaikat Hollannissa ja Ranskassa, mielisairaala, jossa hän oleskeli leikattuaan korvansa, maalausten kuvauskohteet eri puolilla Eurooppaa, olen käynyt huoneessa, jossa hän kuoli ja vienyt myös kukkia hänen haudalleen pienessä Auvers sur Oisen kaupungissa Ranskassa. Matkakohde voi myös kokonaan valikoitua sen mukaan, missä kaupungissa on esillä taiteilijan töiden näyttely. Tällä tavalla on löytynyt mielenkiintoisia kaupunkeja, joissa on ollut paljon muutakin nähtävää ja joihin ei ehkä muuten olisi tullut matkustettua.

Eräs toinen taiteilija, jonka töitä olen koettanut matkoillani etsiä silmiini, on ranskalainen kuvanveistäjä Niki de Saint Phalle. 2000-luvun alussa kuolleen naistaiteilijan värikkäitä ja suurikokoisia veistoksia on useissa eurooppalaisissakin kaupungeissa. Hänen tavaramerkkinsä ovat suurikokoiset, rehevät ja värikkäät naishahmot, ns. Nana-patsaat, joita voi bongata vaikka Tukholman modernin taiteen museon edustalta, Hannoverin jokirannasta, Nizzan puistoista – tai vaikka turkulaisen museon aulasta. Juuri nyt tämän taiteilijan näyttely on esillä Helsingin Taidehallissa. Ensi kevääksi suunniteltu matka on jo suunniteltu Italiaan, jossa sijaitsee hänen luomansa kokonainen patsaspuisto. Eräänlaista pyhiinvaellusmatkailua tämäkin.

Aina ei tätä bongailua tarvitse lähteä harrastamaan ulkomaille, aiheita löytyy ihan läheltäkin. Minä olen esimerkiksi bongaillut Uudenkaupunginkin asemakaavan ja kirkon suunnitelleen arkkitehti Chiewitzin töitä eri puolella Suomea. Porissa, Forssassa ja Turussa löytyy jo paljon hänen töitään. Ja hänen hautakivensä löytyy Turun vanhalta hautausmaalta. Jos haluaa aloittaa taidebongauksen ihan kotikaupungista ja Vakka-Suomesta, niin suosittelen aiheeksi vaikkapa vehmaalaissyntyistä kuvanveistäjä Jussi Vikaista. Aloittaa voi vaikka sankarihautausmaista. Pelkästään hänen luomiaan sankaripatsaita löytyy lounaisesta Suomesta parikymmentä.
Mari Jalava
museonjohtaja