Vaaleja ja valintoja

0

Tiistaina 8. marraskuuta koko maailma pidättää henkeään. Donald Trump vai Hillary Clinton – kumpi tulee valituksi Yhdysvaltain 45. presidentiksi?

Maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan henkilön valinta on monivaiheinen ja pitkä prosessi. Esivaalien jälkeen loppusuoralle jäi kaksi ehdokasta. Tässä vaalissa kysymys on paitsi politiikasta ja arvoista ennen kaikkea henkilöistä.

Olen seurannut kampanjointia satunnaisesti ja tietoni perustuvat suomalaisen median uutisointiin. Eipä käy kateeksi USA:n kansalaisia. Vaaliasetelma on kauhun tasapainoa Clinton-inhon ja Trump-pelon ristitulessa.

Gallup-tilanteet vaihtelevat, eikä kukaan tiedä varmuudella voittajaa. Ennustajia asian ympärillä riittää. Esimerkiksi kriittisistä dokumenteistaan tunnettu ohjaaja Michael Moore julkaisi viiden kohdan listan, jossa hän perusteli, miksi miljardööri Trump voittaa entisen ulkoministeri Clintonin. Koskaan elämässäni en ole halunnut olla enemmän väärässä kuin nyt, Moore kirjoitti.

Kampanjointi on raadollista, ja vastustajaa kampitetaan ja mustamaalataan kaikin mahdollisin keinoin.  Ehdokkaat nimittelevät, ilkeilevät ja sättivät toisiaan kuin pahimmat koulukiusaajat. Trump on käyttänyt Clintonista Kiero Hillary -nimitystä, eikä Clinton taustajoukkoineen ole hänkään sanojaan säästellyt vastustajastaan puhuessaan. Harva miettii, millaista kuvaa tämä välittää politiikasta lapsille ja nuorille.

Suomalaisissa vaaleissakin – erityisesti kunta- ja eduskuntavaaleissa – äänestäjät valittavat usein hyvien ehdokkaiden puutetta. Itselleni ehdokkaan valitseminen ei ole tuottanut koskaan erityistä vaikeutta, mutta toisaalta en ole myöskään odottanut koskaan löytäväni listoilta mitään superihmistä. Riittävän sopiva ja pätevä riittää. Haluan jakaa ehdokkaani kanssa saman arvomaailman, vaikka jokaisesta asiasta en olisikaan samaa mieltä.

Ensi kevään kuntavaalien ehdokaslistojen asettelu on parhaillaan hyvässä vauhdissa. Olen vakuuttunut siitä, että Uudestakaupungista löytyy päteviä ehdokkaita, vaikka politiikka ei tällä hetkellä olekaan se kaikkein houkuttelevin vapaa-ajan harrastus.

Toivon hartaasti, että vaaleissa syntyy rakentavaa keskustelua kaupungin tulevaisuudesta ja palveluista. Vastustajien mollaaminen ja vanhojen muistelu karkottavat äänestäjiä, mutta rehellinen ja avoin mielipiteiden vaihto nostavat äänestäjienkin vaalikuumetta.

Ehdokkaiden pitää kertoa suoraan ja konkreettisesti, miten he haluavat kehittää ja uudistaa kotikaupunkiaan tulevina vuosina. Haastan kuntapolitiikan konkarit ja tulokkaat myös paneutumaan tosissaan kaupungin äänestysprosentin nostamiseen. Demokratia on hyvä järjestelmä, mutta se toimii vain, jos ihmiset haluavat käyttää äänioikeuttaan.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja