Aseita on hävinnyt, mutta on myös löytynyt

0

Kesän 2016 aikana tapahtui Vihdissä poliisin ampumistapaus. Tutkimuksissa selvisi, että surma-ase oli Puolustusvoimille toimitettu RK-62-rynnäkkökivääri, joka oli myöhemmin varastettu Rajavartiolaitokselta. Puolustusvoimien ja poliisin heinäkuun alussa julkistama tieto kertoo, että vuosilta 1975 – 2014 kateissa olisi 18 rynnäkkökivääriä (Turun Sanomat 7.7.2016).

Aloitin varusmiespalvelukseni lokakuussa 1963. Muistan hyvin, että alokkaille opetettin omasta aseesta – pystykorvakivääri – huolehtiminen. Aseen numero piti painaa mieleen niin, että sen muistaa unissaankin.

Vuonna 1964 palvelin oppilaana Reserviupseerikoulussa Haminassa. Kurssimme 115. loppusota oli Tuohikotin suunnalla heinäkuussa. Harjoituksen jälkeen palattiin varuskuntaan ja otettiin ”tulokset ylös”. Osaltani se antoi tuloksen, että minun polkupyöräni oli jäänyt ”johonkin metsään”. Tupatoverini osalta oli metsään jäänyt rynnäkkökivääri. Muilla oppilailla oli vähäisempiä varustepuutteita.

RUK laski muut oppilaat lomalle, mutta minä ja kuorma-autollinen varusteiden hävittäjiä sai komennuksen lähteä etsimään tavaroitaan. Teimme tunnollisesti etsintöjä. Kouluttajani lainaama polkupyöräni löytyi. “Rynnäkkökiväärioppilas” löysi aseensa taukonuotion läheltä puuta vasten jätettynä jne. Eli aseita ja muitakin varusteita ”häviää”, mutta myös löytyy.

Palvelin Santahaminassa Uudenmaan Jääkäripataljoonan 3. Jääkärikomppanian päällikkönä 1970-luvun alussa. Eräänä kotiuttamispäivänä jäi yhdeltä kotiutettavalta puuttumaan asevarastoon luovutettava sotilaskivääri eli samanlainen pystykorvakivääri, josta kerroin edellä. Etsinnöistä huolimatta asetta ei löydetty. Kotiuttamisen osalta pataljoonan johto antoi määräyksen, että kukaan ei saa toistaiseksi poistua saarelta. Vahvennettu siltavartio tarkasti kaikki saarelta poistuvat ajoneuvot. Kivääriä ei löytynyt.

Minä ja alaiseni tarkastimme komppanian asevaraston. Sen numeroinen kivääri, joka oli ollut kotiutuvan varusmiehen kuittauksella jäi löytymättä. Aseensa hukkaajan osalta suoritettiin asiasta esitutkinta eli kuulustelu ja kun se oli tehty voitiin jatkaa saapumiserän kotiuttamista. Pystykorvakivääri puuttui edelleen.

Asioiden selvittämistä jatkettiin ja saatiin tieto, että Helsingin poliisi oli jokin aika sitten tiedottanut heille toimitetusta kivääristä, jonka numero oli 123456810. Joku viisas totesi siinä vaiheessa, että poliisin ilmoittama numero ei ole oikea. Numerot on luettu takatähtäimen etäisyysasteikolta. Poliisi tutki uudelleen heille toimitetun aseen numeroa ja se oli sama kuin minun komppaniastani puuttuvan aseen numero. Ase oli löytynyt.

Lauri Väättänen
Kirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka seuraa maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikkaa.