Huumeista saa ja pitää keskustella avoimesti

0

Huumeissa ja humalassa mopolla, Tulli takavarikoi valtavan huumelastin, Poliisin tehoiskussa löytyi kannabista, amfetamiinia ja LSD:tä.

Kaikki nämä ovat otsikoita Uudenkaupungin Sanomista tältä vuodelta. Ne paljastavat, että erilaiset huumeet on arkipäivää pikkukaupungissamme. Tämä ei ole yllätys, mutta tuorein uutinen viime elokuulta kyllä hätkähdytti monia vanhempia: poliisin tekemissä pistotarkastuksissa kannabista löytyi useilta alaikäisiltä. Valvontaisku toteutettiin keskellä arkipäivää kaupungin keskustassa.

Tämä hämmentävä paikallislehden uutinen oli pontimena myös Ehyt ry:n eli Ehkäisevän päihdetyön järjestämissä kahdessa tilaisuudessa viime viikolla. Toinen oli suunnattu nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille, ja toinen vanhemmille. Kaikkien aikuisten on hyvä tietää, miten puhua kannabiksesta – myös vanhempien, jotka ajattelevat, että asia ei koske heitä mitenkään.

Nuorten kanssa voi keskustella avoimesti ja syyllistämättä huumeista. Luottamukselliset välit omien vanhempien tai jonkun muun aikuisen kanssa ovat nuorelle arvokkainta mahdollista pääomaa matkalla aikuisuuteen. Terveellä itsetunnolla varustettu nuori uskaltaa muita helpommin kieltäytyä marisätkästä sosiaalisista paineista huolimatta.

Turvalliset välit vanhempien kanssa rohkaisevat nuorta myös avautumaan mahdollisista kokeilustaan ennen kuin käyttö on edennyt pitkälle. Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä muistuttikin poliisin pistotarkastusten tuloksia koskevan jutun yhteydessä, että käyttäjä voi olla kenen tahansa lapsi.