Muuttajille muutakin kuin kimppakämppiä

0

Valmet Automotive on rekrytoinut viime aikoina uutta väkeä siihen malliin, että sitä on vaikea uskoa todeksi. Tässä lehdessä autotehtaan toimitusjohtaja Ilpo Korhonen täräyttää uutispommin: ensi vuonna Uuteenkaupunkiin tarvitaan lisää satoja autonrakentajia. Jo viime vuonna tehtaalla rikottiin tuotantoennätyksiä ja autoja tehdään täällä tulevina vuosinakin – ja paljon.

Autotehtaan ilouutiset lisäävät koko kaupungin elinvoimaa ja uskoa tulevaisuuteen. Paineitakin tulee: kaupungissa pitää olla työn perässä tänne muuttaville asuntoja. Asuntotilanteesta täällä vallitsee päättäjienkin kesken erilaisia käsityksiä: tyhjiä asuntoja on, mutta ainakin nyt näyttää, että ei riittävästi.

Uusia kerrostalohankkeita on saatu pitkästä aikaa vireille, mutta esimerkiksi Mältinkallioon suunniteltuja taloja ei vielä alettu rakentaa. Tilausta on erityisesti uusille vuokra-asunnoille. Helsingin Sanomissa oli keskiviikkona iso juttu Uudenkaupungin positiivisesta työllisyyskehityksestä. Jutussa oli haastateltu syyskuussa Oulusta Uuteenkaupunkiin autonrakentajaksi tullutta miestä. Hän asui kimppakämpässä, kun muuta sopivaa ei aluksi ollut tarjolla.

Uudellakaupungilla on nyt potentiaalia kääntää väkiluvun miinus plussaksi. Kaupungin talous on kehittynyt myönteiseen suuntaan ja vakaata taloutta tarvitaan niin palvelujen kehittämiseen kuin asunto-, kaavoitus- ja tonttipolitiikan hoitamiseen. Naapurissa sijaitseva Pyhäranta markkinoi jo omaa pilottihankettaan autotehtaan koko ajan kasvavalle työntekijäjoukolle.