Omaa energiankäyttöä arvioidaan ruusunpunaisten lasien läpi

0

Tähän vuodenaikaan energiankulutus kodeissa kasvaa huimasti. Valoja pitää sytytellä varhain aamulla ja iltapäivällä, ja lämmityskin tarvitaan. Jokainen voi kuitenkin omilla valinnoillaan vaikuttaa energiakuluihinsa.

Arjessa moni ei tule ajatelleeksi, että pienillä asioilla on merkitystä. Valoja ei tarvitse sytytellä joka paikkaan, vaan huoneeseen, jossa oleskelee. Pyykkikonetta ei kannata laittaa päälle muutaman likaisen vaatteen takia. Hiuksia pestessä veden voi välillä katkaista. Laitteita ei tarvitse pitää päällä koko ajan, vaan ne voi välillä sammuttaa.

Parhaillaan vietetään energiansäästöviikkoa. Motivan teettämässä tutkimuksessa kuluttajat kertoivat olevansa hyvin perillä omasta energiankäytöstään ja siitä syntyvistä kuluista. Mielikuvat ja todellisuus eivät kuitenkaan pitäneet yhtä. Käytännön neuvontatyö on osoittanut, että suomalaiset arvioivat oman energiankulutuksensa ruusunpunaisten lasien läpi.

Harva seuraa kodin energiankulutusta säännöllisesti, vaikka siihen on olemassa nykyään käteviä mittareita. Suomessa on onneksi panostettu viime vuosina energiaa säästävien ja uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävien talotekniikoiden kehittämiseen. Vaihtoehtoja löytyy.

Energiansäästöviikolla Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa on rakennettu sähköä tuottavaa kuntopyörää, jolla voi ladata kännyköitä ja polkaista vaikka diskopallon värivalot loistamaan. Tempaus osoittaa konkreettisesti, että energia ei synny itsestään ja että sen eteen on tehtävä töitä.