Yaran huikea investointitahti on osoitus luottamuksesta

0

Yara on investoinut vuosien 2008–2016 aikana aikana yli 700 miljoonaa euroa Uudenkaupungin tehtaisiin. Ei siis epäilystäkään siitä, etteikö maailman suurimpiin lukeutuva lannoitevalmistaja luota pikkukaupungin tehtaan kykyyn pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Norjalainen Yara tuli Suomeen, kun se osti Kemira Growhown tehtaat vuonna 2007. Omistajalla on luottamusta Uuteenkaupunkiin.

Yara toimii alalla, jossa suhdanteet ja markkinat ovat vakaampia ja ennustettavampia kuin monessa muussa liiketoiminnassa.  Maailman väkiluku jatkaa kasvuaan, ihmiset tarvitsevat ravintoa ja ruokatuotannon ketjussa lannoitevalmistajalla on merkittävä rooli. Uudessakaupungissa valmistettuja lannoitteita käytetään muun muassa Kiinassa, Thaimaassa, Baltiassa ja Pohjois-Euroopassa.

Kun lannoitetehdas aloitti vuonna 1965 sen markkina-alue oli Lounais-Suomessa. Nyt lannoitteista yli 80 prosenttia menee vientiin. 4000 asukkaan paikkakunta on kasvanut reilu 15 000 asukkaan kaupungiksi, ja edelleen lannoitetehdas on paikallisesti merkittävä työllistäjä. Tehtaan 250 vakituisen työntekijän lisäksi Yara työllistää seudulla kymmeniä toimittajia ja alihankkijoita 840 henkilötyövuoden verran.

Investoinnit ovat muovanneet tehtaasta kilpailukykyisen ja tehokkaan yksikön. Teknologia on mahdollistanut ympäristöystävällisiä ratkaisuja, joilla on merkitystä niin lannoitetehtaan toimintaympäristössä kuin maailmanmarkkinoillakin. Yaran Uudenkaupungin tehtaan päämääränä onkin toimia tulevaisuudessa niin, että tuotannossa ei tarvitse käyttää ollenkaan uusiutumattomia luonnonvaroja.