Joulun tärkeitä hetkiä

0

merjaTaas se tulee, jouluaika. Halusipa tai ei.

Sysipimeässä mieli ei oikein ole vielä virittäytynyt jouluun, mutta viimeistään ensi sunnuntaina se tapahtuu. Silloin, ensimmäisenä adventtisunnuntaina, laulan Uudessa kirkossa Hoosiannaa suurella riemulla muiden mukana.

Tietoisuus siitä, että hymniä on laulettu jo yli 200 vuotta sukupolvesta toiseen, nostattaa ilon lisäksi myös hyvin liikuttavan olon. Olen osa tuota sukupolvien ketjua.

Jouluaika on muuttunut vuosi vuodelta yhä ohjeistetummaksi. Lehdissä muistutetaan, että joulukortit kannattaa kirjoittaa ajoissa ja lahjat hankkia mieluiten jo pitkin vuotta. Laatikot ja leipomuksetkin voi valmistaa pakkaseen odottamaan.

Niin. Varmaan se olisi ihan viisasta, mutta me kaikki olemme erilaisia. Itselläni jouluvalmistelut jäävät aina viime tinkaan. Olen vuosien varrella oppinut olemaan kuitenkin armollisempi itselleni. Kaikkea ei tarvitse tehdä niin ajoissa eikä aina itse. Ja voi miten herkullisilta joulupöydän antimet ovat aina maistuneet, niin ne itse tehdyt kuin ostetutkin.

Minulle hyvä joulu muodostuu erilaisista hetkistä. Tuo, kun laulaa Hoosiannaa niin, että sydän meinaa pakahtua. Se, kun joulukuusi on juuri kannettu sisään. Uunista leviävä joulukinkun tuoksu. Hautausmaalla käynti ja kynttilöiden sytyttämien. Aattoillan joulusaunan lempeä hämäryys. Joululaulujen kuunteleminen. Jouluelokuva, jota katsoessa kyyneleet takuuvarmasti jossain vaiheessa nousevat silmään.

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä kiitollisempi olen, kun saan joulupöytään kaikki rakkaat läheiset. Vaikka osa on jo poissa, noissa hetkissä hekin ovat vahvasti läsnä.

Joulu alkaa tulevana sunnuntaina myös koko pienessä kaupungissamme. Wanhanajan markkinat, komea kuusi torilla ja hienoin valoin koristellun joulukadun avaus puheineen ja kulkueineen sekä muut tapahtumat tuovat valon pimeyteen. Tohinaa riittää myös seuraavana viikonloppuna Joulujunan puksutellessa Turusta Uuteenkaupunkiin.

Nostan hattua kaikille niille yrittäjille, yksityisille, kaupungille, yhdistysten ja seurojen väelle kuin muillekin tahoille, jotka vuosi toisensa jälkeen jaksavat ideoida ja toteuttaa näitä tapahtumia. Joulu on otollista aikaa tuoda elämää kaupunkiin, sillä joulun jälkeen täällä vaivutaan keskitalven hiljaiseloon.

Nyt autotehtaan annettua huippuhienon joululahjansa jo etukäteen, on entistä tärkeämpää saada tänne menoa ja meininkiä. Niin nämä joulunajan tapahtumat kuin muutkin markkinoista Merefesteihin ja Crusell-viikosta Tul toril -päiviin viestivät kaikki Uudenkaupungin vireydestä ja yritteliäisyydestä. Yhtä tärkeää on, että lähdemme liikkeelle ja osallistumme tapahtumiin.

Hyvää joulunalusaikaa kaikille!

Merja Halinen
toimittaja