Moduuliasunnoista tai laivasta väliaikainen koti tulijoille?

0

Kenelläkään Uudessakaupungissa ei ole tällä hetkellä epäselvää, että kaupungissa tarvitaan asuntoja. Autotehtaan jymyuutinen yli tuhannesta uudesta työntekijästä on tavoittanut hyvin eri puolilla Suomea asuvia. Työpaikan lisäksi potentiaalisia muuttajia kiinnostavat myös asunnot. Onneksi rekrytoinnit tapahtuvat vaiheittain, mutta kiirettä pitää, sillä kaikki työpaikat täytetään ensi vuoden aikana.

Kaupungin ja kiinteistövälitystoimistojen vuokra-asunnot on nopeasti kartoitettu, mutta niiden lisäksi nyt pitää hyödyntää kaikki mahdolliset muutkin kanavat. Kaikenlaiset vinkit kaupungille ja autotehtaalle ovat nyt enemmän kuin tervetulleita. Täältä löytyy esimerkiksi monenlaisia vähässä käytössä olevia vapaa-ajanasuntoja, myös kerrostaloista, jotka saattavat tulla kysymykseen.

Kerrostaloja ei rakenneta kuukaudessa eikä edes puolessa vuodessa, joten keväällä alkavat uudet hankkeet eivät helpota akuuttia asuntopulaa. Ratkaisuksi on väläytelty muun muassa parakki- tai moduulitaloja ja jopa asuntolaivaa. Molemmat ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, vaikka ne eivät ensikuulemalta kuulosta houkuttelevilta. Markkinoilta löytyy moduuliratkaisuja, jotka eivät juurikaan erotu tavanomaisesta asunnosta. Etuna on, että ne voidaan asentaa alueille, joissa ei ole kaavaa. Infra tietysti pitää rakentaa valmiiksi niihinkin.

Laivassa asuminen on Euroopassa joissakin kaupungeissa osa kaupunkikulttuuria. Tosin esimerkiksi Hollannissa Amsterdamissa ihmiset asuvat pienissä laivoissa. Uudessakaupungissa tarve olisi isosta laivasta samaan malliin kuin Turussa Aurajoella toimiva vanhaan laivaan kunnostettu asuntohostelli.

Asuntoasian hoitamiseen tarvitaan nyt kaikki mahdolliset voimavarat, jotta yksikään rekrytointi ei jää puuttuvan asunnon takia tekemättä.