Näytönpaikka

0

Eilen Valmet Automotive ilmoitti palkkaavansa yli tuhat uutta työntekijää. Tämä tietää lisätyövoiman tarvetta myös monelle muulle alalle, aina kuljetuksista palveluihin. Aivan uskomaton uutinen.

Autotehtaan tiedotustilaisuuden kanssa samaan aikaan pidettiin lehdistötilaisuus kaupungin ensi vuoden talousarviosta. Talousarviota valmisteltaessa kaupungin suurimmaksi ongelmaksi oli nostettu asukasmäärän lasku ja ikärakenteen vinoutuminen. Uusikaupunki on kamppaillut jo parikymmentä vuotta laskevan väkiluvun kanssa. Ja mikäli suuntaa ei saada kääntymään, asuu kaupungissa pian entistä vähemmän ihmisiä, mutta entistä enemmän ikäihmisiä.

– Ikärakenteeseen ja huoltosuhteeseen voidaan vaikuttaa vain, jos muuttoliike saadaan käännettyä positiiviseksi ja kaupunkiin saadaan satoja uusia työikäisiä asukkaita. Kaupungin on tehtävä uusia strategisia avauksia turvatakseen tulevaisuuden kunnan asukkaiden palvelut ja hyvinvoinnin. Pelkkä säästäminen ei riitä, vaan tarvitaan lisää toimeliaisuutta ja positiivista virettä koko kaupunkiin – ei vain teollisuuteen, todetaan kaupunginjohtaja Atso Vainion laatimassa tekstissä.

Autotehtaan uutisten myötä Uudellakaupungilla on aivan ainutlaatuinen tilaisuus muuttaa väestökehityksensä suunta. Mutta tähän ei yksin kaupungin toimet riitä.

Asuntojen riittävyys on ensimmäinen murhe, mikä varmasti kaikille tulee mieleen. Mistä löytää nopeasti asuntoja sadoille kaupunkiin töihin tuleville? Kaikkien, joilla on asunto myymättä tai perikunnan mummonmökki riesana, kannattaakin vakavasti harkita asuntonsa vuokraamista, edes määräajaksi. Autotehtaalle töihin tulevat tuskin ostavat asuntoa ihan ensimmäisestä tilistä, mutta hyviä, maksukykyisiä vuokralaisia heistä varmasti tulee. Eikä sitä koskaan tiedä, itsekin olen asunut nykyisessä omistusasunnossani ensin muutaman vuoden vuokralla.

Toinen asia, ja tähän kaikki kaupunkilaiset voivat vaikuttaa, on ihmisten kotiutuminen. Viime lauantain lehdessä (US 12.11.2016) kotiutumista käsitelleessä lehtijutussa todettiin osuvasti, että työ, harrastukset ja ystävät helpottavat asettumista uudelle paikkakunnalle. Muistan itse, miltä aluksi tuntui asua oudossa kaupungissa josta ei tuntenut ketään. Ja miten mukavaa oli, kun sai ensi kertaa kutsun kylään lähes tuntemattomilta. Se, että yrittää ystävystyä uusien ihmisten kanssa, ei ole keneltäkään pois.

Kaupunkiin tulevien uusien työntekijöiden joukossa on aivan varmasti myös maahanmuuttajia. Heidänkin panostaan tarvitaan. Jokainen taatusti ymmärtää mitä tapahtuu, mikäli autotehdas ei löydä riittävästi työvoimaa, eikä saa tuotantoaan pyörimään sovitusti. Toisaalta jokainen uusi veronmaksaja ja kuluttaja varmistaa ainakin kaupungin nykyisten palveluiden säilymisen.

Uudellakaupungilla ja sen asukkailla onkin nyt näytönpaikka. Annetaan tulijoiden huomata että Uusikaupunki on enemmän kuin nätti kesäkaupunki.

Maija Ala-Jääski
toimittaja