Nuorilla vaalit itsenäisyyspäivän jälkeen

0

Ensi kevään kuntavaalien ehdokasasettelu on kiivaassa vauhdissa, mutta sitä ennen käydään Uudessakaupungissa toisenlaiset vaalit. Nuorisovaltuuston vaalit ovat 8. joulukuuta ja ehdokkaiksi ovat tervetulleita 13–18 -vuotiaat uusikaupunkilaiset.

Kuntalain mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla nuorisovaltuusto, jonka tehtävänä on tuoda nuorten näkökulmaa asioiden valmisteluun. Nuorisovaltuusto valitaan demokraattisesti ja vaalit ovat monille nuorille ensimmäinen äänestyskokemus. Yhdysvaltain presidentin vaalien jälkeen monet olivat huolestuneita siitä, millaista mielikuvaa politiikasta nuoret saivat Donald Trumpin ja Hillary Clintonin kampanjan perusteella. Sivistyneen keskustelun sijasta kilpakumppanit keskittyivät ainakin loppuvaiheessa vastustajan mustamaalaamiseen. Faktoilla ei ollut väliä, eikä valheita vältelty.

Nuorisovaltuusto ei toimi poliittisesti, mutta se on yksi kanava saada nuoria kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta. Valtuuston jäsenillä on läsnäolo-oikeus myös lautakuntien kokouksiin.

Nuorista samoin kuin vanhuksistakin puhutaan usein yhtenäisenä joukkona, mutta kaikki nuoret eivät suinkaan ajattele asioista samalla tavalla. Nuorisovaltuusto on näköalapaikka paitsi kunnalliseen päätöksentekoon myös erilaisiin ihmisiin. Parhaimmillaan yhdessä toimiminen opettaa lähimmäisten kunnioittamista riippumatta siitä, millainen arvomaailma ja mielipiteet ihmisellä ovat. Kansalaistaitoihin kuuluu myös taito keskustella ja kuunnella sekä kantaa vastuu sanomisistaan.