Viivytystaistelusta ei tuloksia sairaala-asiassa

0

Periksi ei anneta. Tämä on ollut paikallispoliitikkojen mottona Vakka-Suomen sairaalaa koskevissa uudistushankkeissa viime vuosina. Monet – tosin eivät kaikki – kuntapolitiikoista olisi halunnut säilyttää sairaalassa laajemmat palvelut kuin ne tulevaisuudessa ovat. Pala pala sairaalaa on kuitenkin uudistettu ja toimintoja keskitetty.

Tällä viikolla tapahtui se, mitä osattiin ennakoida. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti yöpäivystyksen lopettamisesta niin Uudessakaupungissa kuin Loimaallakin.

Sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä ja sairaalajohtaja Petri Virolainen olivat viime viikolla Uudessakaupungissa kertomassa tulevasta ja molemmat puhuivat tiukasti muutoksen välttämättömyydestä. Leikkaustoiminnasta hallitus ei vielä päättänyt, mutta ihmeitä pitää tapahtua, jos keskittäminen ei toteudu. Virolaisen esittämä anteeksipyyntö ei paljoa lohduttanut heitä, jotka kokivat tulleensa petetyiksi tässä asiassa. Vielä vuosi sitten Virolainen lupasi, että päiväkirurgia sairaalassa lisääntyy ja kestää ainakin vuoteen 2020 saakka.

Millainen sairaala Uudessakaupungissa sitten jatkossa toimii? Lähisairaalasta saa jatkossakin lääketieteellistä ja kuntouttavaa hoitoa. Esimerkiksi syöpähoitoja annetaan lähellä potilaita ja terveyskeskuksessa ja kotisairaalassa on mahdollista saada entistä enemmän erikoislääkäreiden konsultointia. Hyvä niin, kunhan suunnitelmat eivät jää jälleen kerran pelkiksi lupauksiksi. Potilasturvallisuudesta on huolehdittava kaikkina vuorokauden aikoina.

Sairaala on ollut Uudessakaupungissa iso työllistäjä. Selvää on, että kaikille työntekijöille ei riitä jatkossa töitä kotikaupungissa, kun toimintoja keskitetään Turkuun.