Älä droppaa joulutunnelmaa

0

Pitää siivota. Pitää leipoa. Pitää paistaa laatikoita. Pitää ostaa lahjoja. Pitää koristella koti.

Tehdyt ja tekemättömät kotihommat täyttävät juuri nyt monen jouluvalmistelijan ajatukset sellaisella voimalla, että uupumus saattaa kolkutella ovella ennen aattoa. Pitää vielä tehdä -listojen sijasta nyt kannattaa pysähtyä miettimään, mitkä asiat ovat oikeasti niin pakollisia, että joulu ei tule ilman niitä. Jos aikaa on vähän, joistakin periaatteista ja perinteistä kannattaa luopua.

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime aikoina keskustelua muun muassa siitä, voiko aito lanttulaatikko syntyä kaupan valmiista juuressoseesta? Tämä kuvastaa sitä, miten syvällä suomalaiset jouluperinteet ovat kulttuurissamme Se on sekä hyvä että huono asia, Hyvä siksi, että perinteet ovat arvokkaita. Huono siksi, että perinteet eivät saisi kahlita eikä etenkään stressata.

Joulustressikin on eräällä tavalla jo jouluperinne, tosin sen muodot ovat muuttuneet. Pari sukupolvea sitten ei puhuttu joulustressistä. Valmistelut aloitettiin hyvissä ajoin, ja tehtävälistakin oli erilainen. Joulu syntyi vaatimattomista aineksista, eikä kilpavarustelu tavaroista ollut samanlaista kuin nykyään.

Positiivisessa joulustressissä ei ole mitään pahaa, mutta jos hössötys uhkaa omaa ja muiden joulumieltä, kannattaa tutkailla kriittisesti itseään. Muusikko Paula Vesalan suosittu Älä droppaa mun tunnelmaa -laulun sanoja voisi soveltaa jouluun. Sadepilviä ei voi pyytää menemään pois, mutta omat suupielet voisi ainakin yrittää kääntää ylöspäin. Joulun ekoteko on antaa lähimmäisensä olla rauhassa vähän seko. Jokaisella on vuodessa yksi joulu eikä sitä kannata pilata mököttämällä, tiuskimalla tai väsyttämällä itsensä uuvuksiin.

Joulutunnelman ainekset luodaan oikeastaan jo ennen joulua. Joulun paras lahja ei vaadi isoa lompakkoa, ja sen voi antaa jokainen: se on mukava tunnelma ja hyvä mieli.
Joulun paras lahja ei vaadi isoa lompakkoa, ja sen voi antaa jokainen