Joulupuun jäljillä

0
Metsäkuusi on aito, oikea joulupuu.
Metsäkuusi on aito, oikea joulupuu.

Joulukuusia alettiin tuoda koteihin ensi kertaa Saksassa 1500-luvulla. Nyt tapa on levinnyt – muodossa tai toisessa – kaikkialle, missä joulua vietetään. Suomessa koteihin kannetaan joka joulu puolitoista miljoonaa elävää joulupuuta.

Vaikka nykyisenkaltainen joulukuusen koristelu alkoi kristittyjen perinteenä, joulupuun juuret ovat kaukana ajassa ennen kristinuskoa. Ikivihreitä puita on pidetty (erityisesti ikuisen) elämän symboleina ja käytetty koristuksina Egyptistä viikinkiaikaan saakka.

Egyptissä ei toki kasvanut kuusia. Välimeren alueella ikivihreän puun virkaa hoitavat esimerkiksi sypressit ja männyt. Nykyäänkin esimerkiksi paikoin Yhdysvalloissa joulupuuna käytetään kuusen sijaan mäntyjä. Tropiikissa puolestaan joudutaan tyytymään palmujen koristeluun. Aito ja alkuperäinen joulupuu on kuitenkin Suomessakin kasvava eurooppalainen metsäkuusi.

Kuten monet muutkin vanhat pakanalliset tavat, joulupuu omaksuttiin luontevasti mukaan uuden uskonnon tapoihin. Perinteisesti suomalainen joulukuusi on haettu itse metsästä. Se selittää, miksi suomalaisten mielikuva oikeasta joulukuusesta vastaa edelleen läheisesti villiä kotimaista metsäkuusta, vaikka ulkomaisessa viihteessä näkyy ties millaisia erikoispuita.
Nykyään kasvatettuja puita ostetaan jo yli miljoona vuodessa. Erityistä joulukuusilajiketta ei kuitenkaan ole. Suurin osa ostopuista on tavanomaisia metsänviljelyyn tarkoitettuja kuusia, joita leikataan kasvatuksen aikana pari kertaa vuodessa, jotta niistä tulee kauniin tuuheita ja symmetrisiä.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, kirjoittaa Luonnonvarakeskus nettisivuillaan. Joulupuiden kasvattajat haaveilevat erityisestä lajikkeesta, joka kasvaisi kauniin tuuheaksi ilman ahkeraa leikkelyä. / Maija Karala

 

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 22.12.2016 julkaistusta lehdestä