Keskiajan kaikuja nykyajan joulussa

0

Uusikaupunki on yksi niistä harvoista Suomen kaupungeista, joissa asukkaat kokoontuvat aattona kuulemaan joulurauhan julistuksen. Turun joulurauhan julistus on tunnetuin, mutta myös Uudessakaupungissakin perinne on jatkunut pitkään. Ensimmäiset dokumentit löytyvät 1600–1700 -luvulta.

Ajat ovat muuttuneet, mutta vanha perinne elää. Onneksi. On hienoa, että näin virtuaaliaikanakin ihmiset kokoontuvat yhteen kuulemaan nuo tutut sanat vuodesta toiseen.
Vanhahtava teksti puhuttelee edelleen: armorikas syntymäpäiväjuhla, raskauttavat asianhaarat ja riemullinen joulujuhla saattavat kuulostaa ainakin lapsista ja nuorista vierailta ilmaisuilta. On hämmästyttävää, miten keskiajalta peräisin oleva perinne on säilynyt niin vahvana nykypäivään asti.

Joulunvietto ja elämä muutoinkin on erilaista, mutta kaipuu joulurauhaan on säilynyt. Sitä kunnioitetaan, mutta myös rikotaan. Sekin on inhimillistä. Mutta ehkä useita sukupolvia yhdistävä vanha perinne toimii ainakin joiltakin osin ennaltaehkäisevästi.

Arvokas julistus muistuttaa, että rauhan ja rakkauden juhla ei synny ilman hyvää tahtoa ja tekoja. Lähimmäisten kunnioittaminen, auttaminen ja kuunteleminen ovat asioita, joilla pääsee pitkälle.