Mennään metsään

0

ristoArvostettuja matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet nosti lokakuussa Suomen maailman kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuonna 2017. Marraskuussa puolestaan maailman suurin matkailulehti National Geographic Traveler valitsi Suomen 21 parhaan matkailumaan joukkoon ensi vuodelle.

Lonely Planetin listalla pääsyyn vaikutti paljon Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Ensi vuosi tarjoaa valtavasti tapahtumia eri puolilla maata mukaan lukien suuret urheilutapahtumat, kuten pohjoismaisten hiihtolajien sekä taitoluistelun MM-kilpailut.

Yllättäen maamme edustaa tällä listalla ainoana Eurooppaa ja muut kohteet ovat tavalliselle matkaajalle melko eksoottisia. Vai kuinka moni on vieraillut esimerkiksi Mongoliassa, Omanissa tai Myanmarissa? Suomen edelle arvostettiin Kanada ja Kolumbia.

Jälkimmäisessä Suomi oli yksi seitsemästä erityisesti luontonsa vuoksi listalle nostetuista kohteista. Mukana oli myös paikkoja Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Balkanilta sekä Intiasta. Lonely Planetin perusteluissa mainittiin muun muassa uusi Hossan kansallispuisto Suomussalmella.

Luonto on lähes kaikille ulkomaalaisille matkailijoille tärkein syy saapua Suomeen, vaikka kaikki suomalaiset eivät sitä aina osaa arvostaa. Minulle maaseudulla kasvaneena lähin metsä oli muutaman kymmenen metrin päässä kotiovelta. Tykkäsin pienenä liikkua metsässä ja talvisin hiihdin omat latuni metsiin ja pelloille, mutta en pitänyt sitä mitenkään ihmeellisenä asiana. Tänä syksynä lähin kosketus luontoon on ollut rivitaloasuntoni takapihalla muutaman kerran vieraillut supikoira.

Vaikka toivoisin, että supikoira pysyttelisi jatkossa hieman kauempana pihaltani, on luonnon tarkkailu muuten mukavaa puuhaa. Suomi on Euroopan metsäisin maa, jonka vuoksi melko läheltäkin tullaan ihmettelemään koskematonta luontoa.

Joitakin vuosia sitten sain Tshekistä vieraita, jotka halusivat viettää yhden yön suomalaisessa luonnossa. Asuin tuolloin Jyväskylässä, enkä ollut tutustunut lainkaan lähiseudun kansallispuistoihin. Googlen perusteella ohjeistin Brnosta autolla saapuneen joukon Leivonmäen kansallispuistoon Joutsaan. Kukaan nelikosta ei ainakaan kehdannut valittaa, joten ilmeisesti teltassa vietetty yö keskisuomalaisessa metsässä oli sitä, mitä he halusivat.

Vaikka olen aina ollut kiinnostunut maantiedosta, on Suomessa vielä lukuisia kolkkia, joissa en ole vieraillut lainkaan. Tänä vuonnakin olen käynyt vain tutuissa paikoissa ja niissäkin lähinnä jonkin tapahtuman vuoksi.

Suomen juhlavuoden kunniaksi voisinkin luvata itselleni, että vierailen ainakin muutamassa kotimaisessa kohteessa, joissa en ole ennen käynyt. Yöpymisestä metsässä en kuitenkaan haaveile, siitä sain ihan tarpeeksi vuonna 2003 muun muassa Säkylän ja Rovajärven maastoissa.

Risto-Matti Kärki
tuottaja