Ötökkä paketissa ja muista eläinten lahjaideoita

0
Esimerkiksi varikset ymmärtävät lahjan antamisen idean. Kuva: Maija Karala
Esimerkiksi varikset ymmärtävät lahjan antamisen idean. Kuva: Maija Karala

Joulu on mennyt ja paketit avattu. Vaikkei joulupukki ehkä tuonut aivan sitä, mitä toivelistalla oli, tuskinpa moni silti vaihtaisi paketteja eläinten antamiin. Niistä voi paljastua esimerkiksi kerran syötyä verta tai kuolleita hyönteisiä.

Eläimillä lahjojen antaminen liittyy yleensä kosiomenoihin. Kosiskelija antaa mielitetylleen herkkupalan, tai joskus aivan hyödyttömän esineen, jolloin lahja on pelkkä kaunis rituaali. Silkkiuikkujen kosiomenoissa vaihdetaan märkiä vesikasvin kappaleita, joihin linnut suhtautuvat kuin kauneimpiin ruusukimppuihin.

Hyönteiset ja muut ötökät ovat pragmaattisempia. Ruokalahja paitsi parantaa kosijan mahdollisuuksia, myös lisää jälkikasvun määrää, koska naaras saa lisäproteiinia munien tuottamiseen.

Kesällä niityillä ja ojanpientareilla viihtyvät skorpionikorennot antavat lahjaksi klimpin omaa sylkeään. Monilla hämähäkeillä koiras tuo naaraalle seittiin käärityn ötökän. Kun naaraalla on täysi työ paketin avaamisessa, se ei ehdi hotkaista pienempää koirasta suihinsa.
Osa koiraista on kuitenkin huijareita. Hämähäkkien vastine risuille tai hiilille on seittikäärö, jonka sisään on kääritty arvoton kasvinosa tai ötökkä, jonka koiras on jo itse imenyt kuiviin. Moni varmaan tuntee tällaisen lahjanantajan ihmisvastineen!

Aina lahjan antajalla ei tarvitse olla romanttisia taka-ajatuksia. Varisten tiedetään joskus antavan niitä ruokkiville ihmisille lahjoja silkasta kiitollisuudesta. Olettaa voi, että ne antavat lahjoja myös lajitovereilleen, jotta konsepti on niille tuttu./ Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 29.12.2016 julkaistusta lehdestä