Positiivinen rakennemuutos vaatii pikaisia toimia

0

Uuttakaupunkia kohdannut positiivinen rakennemuutos jysähti sellaisella vauhdilla ja volyymillä, että julkinen valta ja koko yhteisö eivät tahdo perässä pysyä. Autotehtaalla pari viikkoa sitten alkaneet jättirekrytoinnit tuovat kaupunkiin satoja uusia asukkaita. Vakka-Suomen seutukunnassa on kokemusta toisenlaisen rakennemuutoksen hoitamisesta, mutta viimeistään nyt kriisialue on jäänyt vahvasti historiaan.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio totesi keskiviikkona autotehtaalla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, että positiivisen rakennemuutoksen hoitamisesta ei ole kenelläkään paljon kokemusta. Maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanervan aloitteesta Varsinais-Suomeen on koottu työryhmä, jossa ovat edustettuna kaikki asiaan liittyvät keskeiset tahot.
Uudenkaupungin lisäksi asia koskee Turkua ja koko Varsinais-Suomea. Meyerin Turun telakka ja meriklusteri tarvitsevat seuraavan viiden vuoden aikana noin 7 000 henkilöä lisää töihin. Työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran ensi maanantaina. Nyt tarvitaan nopeita ratkaisuja työvoiman saantiin, työvoiman liikkuvuuden tukemiseen ja asuntoasioiden hoitamiseen.
Koko Suomen kannalta tärkeät tilaukset eivät saa vaarantua työvoima- tai asuntopulaan. Uudessakaupungissa tilanteen hoitaminen on koko kaupungin yhteinen asia.

Kaikenlaiset ideat ovat tervetulleita niin yrittäjiltä kuin kuntalaisiltakin. Täällä on totuttu elämään erilaisten suhdanteiden kanssa, ja moni on miettinyt, kuinka kauan nousukausi jatkuu. Nyt ei kuitenkaan kannata jarrutella, vaan katsoa eteenpäin. Toivottavasti myös valtiovalta tarjoaa vetoapua ja käytännön työkaluja tilanteen hoitamiseen.