Kuntavaalit huhtikuussa – löytyykö ehdokkaita?

0

Kuntavaaleihin on enää kolme kuukautta aikaa. Tänä vuonna valmistaudutaan myös tuleviin maakuntavaaleihin, jotka käydään ensi vuoden alussa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnille vuoden 2019 alussa. Paikallisesti päätetään jatkossa edelleen muun muassa päivähoidosta, kouluista, tiehankkeista, kaavoituksesta sekä elinkeino- ja vapaa-ajanpalveluista.

Kuntavaalien ehdokasasettelussa tulevat viikot ovat kiihkeintä ja ratkaisevinta aikaa. Politiikkaa ja poliitikkoja on viime aikoina arvosteltu, ja rinnalle on tullut monenlaisia muita vaikuttamisen tapoja. Se on hyvä asia, mutta fakta on, että ylin päätösvalta kunnissa on jatkossakin valtuustoilla.

Sosiaalisen median keskustelufoorumit ja toriparlamentit ovat hyviä kanavia mielipiteiden vaihtoon, mutta niissä ei tehdä yhtäkään koulun rakentamiseen, kaupungin vanhuspalveluihin tai päivähoidon ryhmäkokoon liittyvää päätöstä.

Halu muuttaa ja kyseenalaistaa asioita sekä tahto kehittää kotikuntaa ovat hyviä kimmokkeita lähteä ehdokkaaksi. Uudenkaupungin valtuutettujen määrä säilyy jatkossakin nykyisellään eli valtuustoon valitaan 43 henkilöä. Heillä on kädessään loistavat kehittämisen eväät, kun kaupungin työttömyysprosentti on alhaisempi kuin aikoihin ja elinkeinoelämän näkymät ovat valoisat. Kuntataloudessa riittää haasteita, mutta nekin ovat positiivisempia kuin viime vaaleissa.

Kunnallinen päätöksenteko kaipaa idearikkaita, rohkeita ja yhteistyökykyisiä kuntalaisia – niin nuoria kuin ikäihmisiäkin. Kiinnostus yhteisiin asioihin ja kyky kantaa vastuuta ovat ominaisuuksia, joita ilman valtuutettuna ei voi toimia. Eteenpäin katsova asenne, ja konkreettiset kehittämisajatukset ovat myös vaaleissa valttia.