Matkakuume iskee yhä useammin

0

Uni ei meinaa tulla. Kieriskelen sängyssä ja päässä kihisee. Pärjäisinkö pelkästään vaelluspopoilla ja sandaaleilla vai pitäisikö ottaa crocsit myös. Monetko shortsit ja kuinka paljon hihattomia paitoja on pakattava mukaan, entä pitkähihaisia. Voihan siellä tulla viileitäkin iltoja.

H-hetki kauan odotetulle kaukomatkalle mökkinaapurien talvikotiin alkaa lähestyä. Tuntuu, että niin tässä kuin muissakin reissuissa, pakkaaminen on hankalin vaihe. Nyt pitäisi tosin olla helpompaa kuin tavallisesti, sillä ystävien luona voi helposti pyykätä ja sikäläisistä kaupoista saa kuulemma todella halvalla lähes kaikkea. Meitä onkin kehotettu lähtemään matkaan passi ja hammasharja -tyyliin.

Huomaan jännittäväni myös sitä, miten kaikki sujuu lentokentillä. Välilaskupaikan kenttä on meille uusi ja outo eikä seuraavan lennon lähtöön ole kovin ruhtinaallisesti aikaa. Mitä jos myöhästymme? Tai passi ja kännykkä varastetaan? Tai juutun turvatarkastukseen niin kuin aikoinaan Salon Viihdelaulajien kuororeissulla Miamissa vuonna 1994, kun metallinpaljastin hälytti kerta toisensa jälkeen ja virkailijoiden ilmeet alkoivat näyttää yhä tuimemmilta.
Siellä selvisin lopulta säikähdyksellä, sillä viime hädässä muistin, että päässäni on leikkauksen jäljiltä pieniä ruuveja. Selitys kelpasi, koska en ilmeisesti muuten ainakaan ulkoisesti näyttänyt mahdolliselta terroristilta. Yhtä tarkkoihin laitteisiin en luojan kiitos muilla matkoillani ole törmännyt.

Vaikka olenkin vähän tällaista etukäteen hermoilevaa tyyppiä, nautin suunnattomasti reissaamisesta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kun lähtee välillä pois, sitä paremmin viihtyy taas kotona ja tutuissa ympyröissä.

Tänä päivänä maailma on huomattavasti paljon enemmän avoinna kuin lapsuudessani. Silloin meille lapsille ainoita ulkomaanmatkoja olivat laivareissut Ruotsiin serkkujen luokse. Kanarialle lensivät vain varakkaampien perheiden mukulat. Nykyisin yhä useammalla on mahdollisuus matkustaa ulkomaille halpojen lentojen ansiosta.

Majoituksestakaan ei tarvitse maksaa maltaita, jos lomailee budjettireissu-periaatteella ja tyytyy muihinkin kuin hotellimajoituksiin.

Ja kyllä me matkustammekin. Tilastokeskuksen tutkimukseen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2015 ulkomaille 8,1 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa. Viro säilytti ylivoimaisen ykkösasemansa suomalaisten matkakohteena, mutta erityisesti myös Keski-Eurooppaan ja Aasiaan suuntautuneet matkat lisäsivät suosiotaan. Kotimaanmatkoja maksullisiin majoituksiin tehtiin 6,4 miljoonaa.

Hyviä, antoisia ja rentouttavia reissuja itse kullekin, minne ikinä matkustattekin!

Merja Halinen
toimittaja