Rottaklaanit viihtyvät siellä missä ihmisetkin

0

Helsingissä on viime aikoina pohdittu keinoja kaupungin keskustassa leviävien rottayhdyskuntien tuhoamiseen. Siellä rotat viipottavat katuja reunustavien pensaiden ylimmillä oksilla, ja niitä voi nähdä jopa Rautatientorilla keskellä päivää.

Rottien lisääntymistä ovat edesauttaneet niitä ruokkivat ihmiset, joiden motiivina on ollut usein videoiden teko (Helsingin Sanomat 21.12.2016).

Kaupunkirottia ja rottayhdyskuntia elää myös Uudenkaupungin keskusta-alueella. Kaupungin vs. ympäristönsuojelupäällikkö Seija Niskala muistuttaa rottien torjunnassa ennaltaehkäisyn merkityksestä. Ihmisen ei pidä ruokkia rottia. Toivottavasti kyseenalaiseksi kansanhuviksi noussut rottavideo -ilmiö ei leviä ikinä tänne.

Rottien hyvinvointia voi toki edistää myös tahattomasti. Linnuille tarkoitetut siemenet sekä ihmisten heittämät ruuantähteet houkuttelevat rottia pihoille ja puistoihin.

Mitä sitten voi tehdä, jos ei halua rottia naapurikseen? Uudenkaupungin kaupungin vs. ympäristönsuojelupäällikkö Seija Niskala painottaa, että ainakin kannattaa huolehtia siitä, että jäteastiat ja erityisesti biojäteastiat – ovat tiiviitä ja ne tyhjennetään riittävän usein. Vessanpöntöstä tai tiskialtaasta ei kannata huuhdella ruokajätettä, sillä se saattaa paitsi tukkia viemärit myös houkutella rottia.

Rottien hävittäminen ei ole helppoa, sillä ne ovat paitsi kaikkiruokaisia myös sitkeitä ja ahkeria lisääntymään. Kaupunki osallistui joskus rottasotaan jakamalla kaupunkilaisille myrkkyä rottien hävittämiseen, mutta tällaista käytäntöä ei enää ole. Vaarana on, että tappava aine joutuu väärään osoitteeseen, lasten tai lemmikkien suuhun.

Vastuu rottien hävittämisestä kuuluu aina kiinteistön omistajalle. Rottahysteriaan ei ole aihetta, mutta välinpitämätönkään ei saa olla. Torjunnassa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä rotat vaurioittavat kiinteistöjä ja levittävät tauteja.