Salamyhkäinen punatulkku

0
Punatulkkua pihapiirissä on pidetty pahana enteenä.
Punatulkkua pihapiirissä on pidetty pahana enteenä.

Salamyhkäinen punatulkku
Luonto
Maija Karala

Pönäkät punatulkut ilmaantuvat lintulaudoille talven tullen ja katoavat keväällä jälkiä jättämättä. Oikullisesti ne joinain vuosina jättävät kokonaan saapumatta. Ei ihme, että punatulkkuun on liitetty monenlaisia uskomuksia.

Minne punatulkut ovat kadonneet, on useampikin ikätoverini kysellyt. He muistavat pihapiirin punatulkut lapsuudestaan, mutteivät ole nähneet niitä vuosiin.

Monen lintulajin kanta on tosiaan laskenut parin viime vuosikymmenen aikana, mutta punatulkku ei ole yksi niistä. Syy saattaakin olla se, että ihmiset ovat itse siirtyneet: maalta kaupunkiin ja pohjoisesta etelään.

Punatulkku ei mielellään liiku kauas metsistä, joten taajamien lintulaudoilla se on harvinaisempi tuttavuus kuin metsäisillä seuduilla. Ilmaston lämmetessä sen levinneisyyden painopiste on siirtynyt pohjoisemmaksi. Se on kyllä edelleen yleinen Etelä-Suomessakin, mutta harventunut hieman täällä lounaassa.

Punatulkku näyttää siis kadonneen katoamatta silti minnekään. Saman se tekee joka kevät: lajin tapaaminen kesällä vaatii metsissä kulkemista ja tarkkaavaisuutta. Tulkut pesivät havumetsissä hiljaisina ja piilottelevina.

Suomalaisten mielestä punatulkkujen oikullisuus oli aikoinaan selvästi epäilyttävää. Niiden ilmestymistä pihapiiriin pidettiin paikoin kuoleman enteenä, ja lintu sai lisänimekseen ”kuolemanlintu” tai ”kuolinvarpunen”. Vanhoissa uskomuksissa metsänlintujen ilmestyminen asutuksen piiriin – väärään paikkaan – oli muutenkin paha merkki.

On myös arveltu, että punatulkun eli ”pyrylinnun” ilmestyminen pihaan ennustaa huonoa säätä, lumipyryä. Siinä on totuuden jyvä: muiden metsänlintujen tapaan punatulkut tulevat asutuksen lähelle, kun luonnosta on vaikea löytää ravintoa.

Muualla Euroopassa punatulkkuun on suhtauduttu aivan yhtä taikauskoisesti, mutta sentään positiivisemmin. Norjassa jouluna pihassa olevat punatulkut ennustivat onnellista uutta vuotta, ja Keski-Euroopassa niiden ajateltiin parantavan sairauksia.

Punatulkku itse on onnellisen tietämätön siihen liitetystä kulttuurisesta painolastista. Se on onnellinen, jos pihapiirin lintulaidalta löytyy auringonkukansiemeniä tai murskattua maapähkinää.

Suomalaisten mielestä punatulkkujen oikullisuus oli aikoinaan selvästi epäilyttävää.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 05.01.2017 lehdestä