Sanomalehti ja some – molempia tarvitaan

0

Tällä viikolla vietettävä sanomalehtiviikko haastaa koululaisia pohtimaan, millainen on heidän media-arkensa. Miten paljon aikaa kuluu sosiaalisessa mediassa ja kuuluuko sanomalehti – printtinä, diginä tai verkkolehtenä – heidän arkeensa? Millaisia eväitä Twitter, Facebook, Instagram tai Snapchat tarjoavat maailmankuvan muodostamiseen ja miten erottaa valeuutisen oikeasta?

Sanomalehtien Liiton tuore tutkimus kertoo, että yläkouluikäiset luottavat kykyynsä arvioida uutisten luotettavuutta. Nuoret arvostavat tietoa, jonka lähteenä on tunnettu sanomalehti. Nykyisessä mediamaailmassa mahdollisuus törmätä valeuutisiin on suuri. Valitettavan usein valeuutinen on julkaistu sanomalehden näköisessä ympäristössä.

Sanomalehdet eivät julkaise juoruja eivätkä toimittajat tee juttuja pelkkien huhujen varassa. Journalisteille faktojen tarkistaminen on itsestään selvä asia.

Uudenkaupungin Sanomat julkaisee paperilehteä ja sen näköislehteä digiversiona, lehden verkkosivuja päivitetään säännöllisesti ja olemme mukana myös yhteisöpalvelu Facebookissa ja  Instagramissa. Sosiaalinen media ja perinteinen media eivät kilpaile keskenään, molempia kanavia tarvitaan.
Paitsi tietoa sanomalehti tarjoaa myös erilaisia näkökulmia. Pelkkä sosiaalisen median seuraaminen voi johtaa somekuplaan. Jos hengailee vain samanhenkisten kavereiden kanssa, informaatio ja maailmankuva yksipuolistuvat.

Välillä on hyvä pysähtyä kuuntelemaan ja ymmärtämään myös omasta mielipiteestä poikkeavia näkemyksiä. Paikallislehti tarjoaa niitä ja valottaa lisäksi uutisten taustoja. Tästä hyvänä esimerkkinä on vaikkapa parhaillaan puheenaiheena oleva keskustelu Kaupunginlahden kerrostaloista ja niiden sopivuudesta maisemaan.