Erikoislaatuinen laivan-kierrätysprojekti

0

Rauma Marine Constructions (RMC) pääsi osalliseksi harvinaisesta laivankierrätyshankkeesta, kun turkulainen suunnittelutoimisto Almaco Group tilasi telakalta kuusikerroksisen, noin 40m pitkän ja 25m leveän kansirakennuksen.

Viimeistelyvaiheessa oleva ”mitseppi” kuljetetaan raskaskuljetusaluksella Kanadan Quebeciin, jossa se asennetaan Davie-telakalla uudistettavan, ex-konttilaiva Asterixin kannelle. Erikoisinta kierrätyshankkeessa on se, että alkujaan liberialainen 24 000 dwt Asterix ei ole mikään romulaiva, vaan v. 2010 valmistunut käyttökelpoinen alus.

Hankkeen tilaaja on Kanadan merivoimat, jonka mukaan Asterix muutetaan merivoimien huolto- ja tukialukseksi, jonka toimintatarkoituksia ovat humanitaariset huolto- ja avustustehtävät merionnettomuuksissa ja luonnonkatastrofeissa.

Aluksen varsinainen toiminta käy kuitenkin selville sen uudesta etuliitteestä Auxsiliary Oil Replemishment (AOR), joka tarkoittaa polttoaineen tankkausapua merellä. Tätä varten ex-konttilaivaan rakennetaan Davien telakalla kaksoisrunko (pakollinen tankkilaivoissa) ja sen ruumatilat muutetaan polttoaine- ja makeavesitankeiksi.

Vanha kansirakennus poistetaan kokonaan ja aluksen keulakannelle rakennetaan riittävän suuri laskeutumispaikka armeijan suurimmille helikoptereille ja suojarakennus kahdelle CH-148 Cyclone -helikopterille (kuvaavasti pyörremyrsky). Helikopterit varustetaan sukellusveneiden etsintä- ja paikallistamislaitteilla sekä ohjusten torjunta-aseistuksella.

Rauman telakalla valmistuva, uusi kansirakennus on ulkoapäin jo täysin valmis ja maalattu kauttaaltaan ”laivastoharmaaksi”. Sen yläkerroksessa on tilava komentosilta, jonka takana kohoaa korkealle linjakas ”savupiippu”. Korsteenin suuri koko viittaa siihen, että sen päätarkoitus on tiedustelu- ja yhteydenpitolaitteiden sijoittaminen näkösuojaan.

Kansirakennuksen sisätiloihin rakennetaan miehistötilat, 350-potilaspaikkainen sairaalaosasto ja kaksi 60-paikkaista teho-osastoa. Humanitaarinen avustustehtävä tarkoittaa siis isolta konttialukselta näyttävän sairaalalaivan partiointia valtamerien kriisi- ja sota-alueilla sekä sotalaivojen polttoaine- ja varustetäydennyksestä huolehtimista. Turvapalveluja voi toki antaa myös luonnon katastrofeissa ja merionnettomuuksissa.

Huolto- ja tukialus Asterixin rakennusaikataulu on erittäin tiukka. Valmiin sairaalalaivan merikokeet aiotaan tehdä jo tämän vuoden syyskuussa. Hyvissä ajoin ennen sitä täytyy Raumalla rakennettava kansirakennus kuljettaa asennettavaksi Atlantin toiselle puolelle. Kustannussäästöä tuskin syntyy, mutta kiire selittää sen, miksi laivan runko kierrätettiin lähes uudesta laivasta ja sen kansirakennus tilattiin Rauman telakalta. Kiireen syytä ei ole julkistettu.

Jaakko Varimaa
merikapteeni