Föhn toi lämpöaallon

0
Talitiainen etsii ruokaa föhn-tuulen sulattamalla ojanpenkalla.

Luonto
Maija Karala

Maanantaiaamuna lämpötila Etelä-Suomessa nousi muutamassa tunnissa kuusi astetta, kun lännestä puhalsi lämmin ja kuiva föhn-tuuli. Tuntui, kuin kevät olisi harpannut kuukauden eteenpäin kertaheitolla. Eläimetkin ottivat ilon irti lyhyestä pikakeväästä.

Föhn-tuuli syntyy, kun mereltä saapuva kostea ja lämmin ilmamassa törmää vuoristoon ja joutuu siksi nousemaan ylöspäin. Tässä tapauksessa länsituuli toi ilmamassan Atlantilta, ja se nousi vasten Norjan Kölivuoria.

Ylös vuorenrinnettä kipuava ilmamassa jäähtyy, jolloin sen sisältämä kosteus tiivistyy ja putoaa sateena alas. Vesihöyryn tiivistyminen kuitenkin vapauttaa energia lämpönä, joten ilmamassa jäähtyy lopulta vain vähän. Kun se jälleen lämpenee lasketellessaan alaspäin vuoriston toista puolta, tuloksena on kuiva ja lämmin ilmamassa. Näin syntyy Suomen talvessa harvinaisia leutoja, mutta aurinkoisia säitä.

Föhn-tuulta nimitetään myös lumensyöjäksi, koska lumi häviää sen tieltä nopeasti ja sulamisvesikin haihtuu melkein heti kuivaan ja lämpimään ilmaan.

Maanantaina föhn sulatti hetkessä ohueen lumipeitteeseen pälvipaikkoja. Pikkulinnut riensivät etelään antaville rinteille nauttimaan tilaisuudesta. Osa etsi ruokaa paljastuneesta maasta, toiset kävivät kylpemässä ja kuivattelivat sitten lämpimällä penkalla höyheniään sukien.

Suomen länsiosissa föhn-tuulia nähdään noin neljä kertaa talvessa. Kauemmas itään ne ulottuvat harvemmin. Suomessa ne eivät ole usein näinkään voimakkaita, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa Alppien takana ja Yhdysvaltojen Kalliovuorten lähellä föhn voi nostaa lämpötilaa jopa 14 astetta minuuteissa!

Föhn-tuulen ja hiustenkuivaajan synonyymina käytetyn fööni-sanan samankaltaisuus ei muuten ole sattumaa. Saksalainen sähkölaiteyhtiö antoi varhaiselle hiustenkuivauslaitteelle nimeksi Fön jo vuonna 1908. Tuotenimestä on vakiintunut yleistermi moneen eri kieleen.

Alun perin föhn tulee latinan sanasta favonius, joka tarkoittaa leutoa länsituulta. Samanniminen roomalaisen mytologian jumala huolehti lämpimistä kevään ja kesän tuulista. Aikoina ennen meteorologian keksimistä föhn-tuuli onkin varmasti tuntunut jumalten oikulta.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 16.02.2017 lehdestä