Ikäihmiset ansaitsevat arvostusta

0

Ikääntyneet ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin suomalaiset keskimäärin. He kokevat olevansa onnellisia, ja moni olisi valmis tekemään töitä vanhuuseläkkeellä. Tämä käy ilmi Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU:n teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen tulokset ovat oivallinen työkalu käytettäväksi suomalaisen asenneilmapiirin muokkaamisessa. Ikääntyneisiin kohdistetaan paljon streotypioita. Esimerkiksi suositussa Putous -sarjassa parhaillaan ihastuttava ja vihastuttava sketsihahmo Aina Inkeri Ankeinen kuvaa muutosvastarintaista ja elämäänsä tyytymätöntä eläkeläistä. Näyttelijä Pilvi Hämäläisen luoma hahmo on karikatyyri, joka ei pilkkaa ikäihmisiä, vaan siihen voivat samaistua kaikenikäiset.

Maailma tarvitsee enemmän positiivisuutta. Suomen vanhimmalta, 110-vuotiaalta Helvi Kärjeltä, kysyttiin vuoden alussa Helsingin Sanomien haastattelussa, eikö hän halunnut koskaan mennä naimisiin. Ei ole vielä sopivaa miestä löytynyt, mutta eihän sitä tiedä, jos vielä löytyisi”, Kärki vastasi. Vähän aikaa sitten menehtynyt Kärki on hieno esimerkki valoisasta elämänasenteesta.

Seniorikansalaiset osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan ja vapaaehtoistyöhön. Ilman 60 ja risat -ikäisiä moni yhdistys ja lapsiperhe olisi hukassa. Tästä huolimatta ikäihmiset kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia. Eläkeläisliittojen tutkimuksen reilun tuhannen haastatellun joukosta yli 70 prosenttia tunsi, että vanhempia ikäluokkia pidetään enemmän kulueränä kuin voimavarana.

Vaikka vuodet vierivät, sydän käy vielä rippikoulua, miettii Antti Heikkilä tässä lehdessä olevassa jutussa (sivu 16). Yhteiskunta voisi paremmin, jos emme niin paljon keskittyisi ajattelemaan ihmisten ikää ja syrjimisen sijaan kohtelisimme toisiamme tasavertaisina iästä riippumatta.

Ilman 60 ja risat -ikäisiä moni yhdistys ja lapsiperhe olisi hukassa.