Kansalliskirjasto tarjoaa luettavaksi Uudenkaupungin Sanomat 100 vuotta sitten

0
Uudenkaupungin Sanomien omissa arkistoissa oleva, vuoden 1917 vuosikerta on palanut pahoin.
Uudenkaupungin Sanomien omissa arkistoissa oleva, vuoden 1917 vuosikerta on palanut pahoin.

Kansalliskirjasto avasi tänään yleisölle kaikki digitoidut sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1920 asti. Mukana on luonnollisesti myös Uudenkaupungin Sanomat.

Aiemmin Kansalliskirjaston digipalvelun kautta oli mahdollista lukea vain ennen vuotta 1910 julkaistuja lehtiä. Kun aineistorajaa siirrettiin eteenpäin kymmenellä vuodella, avautui uutta aineistoa kaikkien luettavaksi noin 1,9 miljoonaa sivua.

Yksi suurimmista syistä uuden aineistomateriaalin avaamiselle oli luonnollisesti valtava kiinnostus vuoden 1917 lehtiä kohtaan juuri tänä vuonna kun Suomi täyttää 100 vuotta. Myös medialla on tarvetta käyttää vanhoja aineistoja. Niitä myös hyödynnetään tutkimus- ja opetuskäytössä yliopistoissa, korkeakouluissa, tutkijaryhmissä ja tutkimuslaitoksissa. Esimerkiksi sotavuosien 1917 – 1918 lehdet ovat merkittävää lähdeaineistoa.

Helmikuun 1. päivän Uudenkaupungin Sanomat vuodelta 1917 löytyy tämän linkin takaa.