Käsityöaktivistit tuottavat iloa lähimmäisille

0

Harva oli vielä muutama vuosi sitten kuullut neulegraffiteista, mutta nykyään ne värittävät monissa kunnissa kaupunkikuvaa. Uudessakaupungissa ensimmäiset neulegraffitit ilmestyivät muutamien liikkeiden ovenkahvoihin pari vuotta sitten.

Uudenkaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaupunki saa torille kaupungin teollisesta historiasta muistuttavan autograffitin, kun Uudessakaupungissa valmistettu Saab 96 saa värikkään neuleasun (sivu 10). Tapahtuman ideoineet naiset toivovat projektiin mukaan myös kaupunkilaisia. Eli puikot tai virkkuukoukku käteen, ja saat oman jälkesi taatusti erilaiseen, yhteisölliseen taideteokseen.

Neulegraffiteilla voidaan välittää yhteiskunnallisia viestejä tai tekijät haluavat tempauksellaan kohentaa käsitöiden arvostusta. Käsityöaktivistien ilo välittyy myös ympäristöön.

Käsitöitä ei enää pidetä vain mummojen huvina, vaan se kiinnostaa kaikenikäisiä ja myös miehiä. Erilaisia käsityövillityksiä leviää sosiaalisessa mediassa, ja neuleryhmiä – ja –kahviloita perustetaan.

Valtakunnallinen Facebook-ryhmä Villasukat veteraaneille kannusti neulomaan sotiemme veteraaneille villasukkia. Viime vuoden lopussa alkaneet sukkatalkoot saatiin valmiiksi jo tammikuussa. Tavoite oli saada itsenäisyyspäivään mennessä kaikille Suomen veteraaneille sukat, jotka jaetaan vuoden 2017 aikana Suomen Sotaveteraaniliiton, Rintamaveteraaniliiton ja Sotainvalidien veljesliiton kautta.

Aktiivineulojia oli talkoissa mukana noin 2 500 – joukossa on muutamia miehiäkin. Uudenkaupungin neulegraffiti, veteraanien sukkaprojekti ja muut osoittavat, miten pienillä asioilla saa levitettyä hyvää mieltä lähimmäisille. Aina ei tarvita monimutkaista organisaatiota, kuukausien valmistelua ja paljon rahaa: hyvä idea, pieni porukka ja tekemisen meininki saavat aikaan arjen ihmeitä.

Hyvä idea, pieni porukka ja tekemisen meininki saavat aikaan arjen ihmeitä.