Kaupungin lottopotti

0

Kyllä teillä siellä Uudessakaupungissa nyt menee hyvin.
Tällaisia kommentteja olen saanut viime aikoina, kun olen jalkautunut kotikonnuilta muualle Suomeen. Pikkukaupungin lottopotti ilahduttaa ihmisiä niin Espoossa kuin Oulussakin.

Positiivisia uutisia tehtaalta on tullut viimeisten kolmen kuukauden aikana niin nopeassa tahdissa, että niitä on vaikea uskoa todeksi. Vielä kaksi vuotta sitten kukaan ei olisi meillä ja maailmalla lyönyt vetoa siitä, että pikkukaupungin autotehdas rikkoo tuotantoennätyksiään, ja että yhtiö järjestää koko historiansa suurimman rekrytointikampanjan.

Autotehtaan lottopotin takana on paljon muutakin kuin hyvää tuuria. Strategiakuponkeja ei ole täytetty summamutikassa, vaan määrätietoisesti.

Valmet Automotiven omistusrakenne muuttui vuoden 2014 lopussa. Pitkään autotehtaan ratissa ollut konepajakonserni Metso luopui tuolloin kokonaan omistuksestaan ja toiminta siirtyi kahden pääomasijoittajan, Suomen Teollisuussijoituksen ja Pontoksen, käsiin. Pääomayhtiöt olivat tulleet mukaan autobisnekseen osaomistajiksi jo vuonna 2010.

Valmet Automotiven työntekijöiden määrä on tällä vuosikymmenellä kasvanut huikeasti isoista robottikaupoista huolimatta. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, yhtiö työllistää tänä vuonna yli 4000 henkilöä Suomessa, Puolassa ja Saksassa. Valtaosa työpaikoista on Uudessakaupungissa. Lisäksi tehdas työllistää alihankkijoita.

Uudenkaupungin Sanomien kuusi vuotta siiten julkaistu uutinen kertoi uusien omistajien vahvasta uskosta sähköautoihin. Valmet Automotive on vahvan laatuimagonsa ja kaukonäköisen strategiansa ansiosta päässyt tämän kehityksen eturintamaan, vakuuttivat niin Pontoksen kuin Teollisuussijoituksen edustajat.

Tällä viikolla julkaistut kaksi uutista kertovat,  että nyt alkaa tapahtua myös tällä saralla. Kiinalaisen teknologiayritys CATL:n mukaantulo osakkaaksi varmistaa, että Uudenkaupungin tehdas kiilaa itsensä vahvasti tulevaisuuteen.  Myös Automotiven päätös ostaa kansainvälisen teknologiayritys Semconin Saksan suunnittelupalvelut avaa tietä sähköautojen tuotantoon.
Ei ihme, jos täällä Uudessakaupungissa ollaan hieman pää pyörällä. Koko kaupunkia hyödyttävä lottovoitto pitää käyttää huhtikuussa 400 vuotta täyttävän kaupungin elinvoimaisuuteen. Ei riitä, että tehdas porskuttaa täysillä, vaan tekemisen meininkiä kaivataan myös päätöksentekoon. Nyt ei ole varaa jahkailla, pähkäillä ja suhmuroida, vaan kääriä hihat.

Asuntohankkeita on jo pantu vireille, ja tänään Pohitullin hallissa järjestettävässä Tuu#Messiin -tapahtumassa kaupunki, yritykset, vapaa-ajan toimijat ja erilaiset yhteisöt esittelevät palvelujaan.
Huhtikuussa, hieman ennen kaupungin synttärijuhlia, kaupungille valitaan uudet päättäjät. Tuskin koskaan vaaleja on voitu käydä tällaisessa nousukiidossa kuin nyt.
Eija Eskola-Buri
päätoimittaja