Kesätöistä rahaa ja kokemusta

0

Moni nuori on viime päivinä pohtinut jo kesää. Loskan keskellä mieli saattaa muutenkin karata aurinkoisiin päiviin, mutta suurimmalle osalle nuorista kesä ei ole pelkkää lomailua.

Kesätyöt ovat avoinna ja moneen paikkaan haku on päättynytkin. Joillakin aloilla parhaat paikat on jo viety, mutta kyllä töitä vielä riittää mattimyöhäisillekin.

Omalla alallani kesätöitä hakiessa pitää olla aikaisin liikkeellä. Osa lehdistä päättää tulevan kesän toimittajista jo joulukuun alussa. Minäkin sain muutaman kerran aikaisen joululahjan puhelinsoiton muodossa.

Media-alalla työpaikkojen kadotessa monet kolmekymppisetkin ovat hakemassa samoja pestejä kuin opiskelunsa alussa olevat toimittajakokelaat. Minunkin viimeinen kesätyöni sanomalehdessä päättyi samoihin aikoihin, kun täytin 30 vuotta.

Vaikka edellisestä muun alan työstä alkaa olla aikaa, pidän sitä tärkeänä, että nuorempana tein myös muita hommia. Ensimmäisessä kesätyössäni autoin kyläkaupan arjessa milloin mitenkin. Saman päivän aikana saatoin leikata nurmikon ja täyttää maitohyllyn. 14-vuotiaana olutkorien kantaminen jyrkkiä rappusia pitkin aina vähän hirvitti, mutta onneksi pullot säilyivät ehjänä.

Seuraavina kesinä poimin mansikoita ja käytin klapikonetta. Mansikanpoiminta lienee monelle se vihoviimeinen vaihtoehto. Kenties aika on kullannut muistot, mutta minulla on mansikkapellolta paljon hyviä muistoja. Loppukesästä marjoja oli toki huomattavasti vähemmän ja urakkapalkalla päivän tienesti jäi laihaksi, mutta toisaalta parhaina päivinä kipot täyttyivät hetkessä.

Samalla pellolla työskennelleen hyvän kaverini kanssa saatoimme turista koko päivän töitä tehdessä. Samalla myös kilpailuvietti heräsi, kun halusi poimia enemmän kuin muut.

Yksi parhaista kesistä oli aika, jolloin en varsinaisesti edes ollut kesätyöntekijä. Olin kotikaupunkini paikallislehden avustajana ja lisäksi joinakin iltoina tanssilavalla järjestysmiehenä. Yhtenä lauantai-iltana jopa yhdistin nämä kaksi työtä, kun  järjestyksenvalvonnan ohessa haastattelin takavuosien tangokuningasta.

Tuona kesänä sain vielä nauttia leppoisista kesäpäivistä, mutta toisaalta tehdä välillä hyvinkin ahkerasti töitä. Samalla tutustuin kotikaupunkiini paremmin kuin koskaan ennen erilaisten kesätapahtumien ansiosta.

Kesätöihin mennään yleensä siksi, että muutkin menevät tai koska pitää saada rahaa. Tienestit ovat toki tärkeitä, mutta kokemus ajaa senkin ohi. Ruohonleikkuusta tai mansikoidenpoiminnasta ei välttämättä ole suoranaista hyötyä tulevissa hommissa, mutta ainakin näkee, miten työpaikoilla toimitaan ja mistä arki muodostuu.

Ja onhan se hyvä, että cv:ssä lukee muutakin kuin nimi ja osoite.

Risto-Matti Kärki
tuottaja