Kiinalainen raha vahvistaa autotehtaan sähköauto-osaamista

0

Kiinalaisen teknologiayrityksen mukaantulo Valmet Automotiven osaomistajaksi vahvistaa entisestään uskoa Uudenkaupungin autotehtaan tulevaisuuteen. Viime aikojen uutisten valossa näkymät ovat toki muutenkin hyvät, mutta omistuspohjan laajeneminen antaa mahdollisuuksia varautua automarkkinoilla lähivuosina tapahtuvaan isoon rakennemuutokseen, kun sähköautot valtaavat alaa.

Ei ole itsestään selvä asia, että suomalaisessa pikkukaupungissa toimiva tehdas saa kiinalaiset sijoittajat kiinnostumaan toiminnastaan. Automotiven toiseksi omistajaksi pari vuotta sitten siirtyneen Pontoksen hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila kertoikin tällä viikolla Talouselämä-lehdelle, että kiinalaisyhtiön löytyminen pohjoisen autotehtaan osakkaaksi vaati pitkän työn. Hyvän kumppanin löytyminen on osoitus siitä, että maailmalla arvostetaan uusikaupunkilaista osaamista.

Viimeksi Valmet Automotiven omistusrakenne muuttui vuoden 2014 lopussa, kun pääomasijoittajat Suomen Teollisuussijoitus ja Pontos ostivat yrityksen Metsolta. Jo tuolloin oli tiedossa, että yhtiön omistuspohjaa pyritään laajentamaan.

Uudellekaupungille ja tehtaan työntekijöille olennaista on, että omistajat ovat valmiita investoimaan toiminnan kehittämiseen. Tehtaalla on jonkin verran kokemusta sähköautoista, mutta uuden omistajan myötä suunnitelmat saavat vauhtia. Kumppanuus kiinalaisten kanssa parantaa tehtaan kilpailukykyä ja avaa uusia markkinoita.

Ympäristöystävällisten sähköautojen kysyntä on kasvanut maailmalla viime vuosina. Seuraavat Uudessakaupungissa rakennetut sähköautot saattavat olla todellisuutta jo muutaman vuoden kuluttua.