Kyllä niitä mitaleja tulee

0

Kuulin muutama viikko sitten sattumalta varsin tutun kuuloisen keskustelun. Aiheena olivat pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut Lahdessa ja mielipiteenä perinteinen ”ei sieltä mitään mitaleja tule”.

Vaikka muuten suhtaudun moneen asiaan pessimistisesti, olen urheilun suhteen melko optimistinen. Uskon, että suomalaisurheilijat kahmivat Lahdesta viisi mitalia, joka itse asiassa on vähäinen määrä kotikisoista.

Edellisistä Lahden kisoista tulee mieleen lähinnä hemohes, Janne Immosen sauvarikko ja Paavo M. Petäjän tankeroenglanti. Menetetyistä mitaleista huolimatta kisat olivat kuitenkin Suomelle menestys. Kahden kullan, viiden hopean ja kolmen pronssin saldo olisi näistä kisoista suuren luokan yllätys.

Mahdollisuuksia mitaleille on monessa lajissa. Edes niin optimistinen en minäkään ole, että odottaisin sellaista mäkihypystä, mutta sekä naisten että miesten hiihdoissa ja jopa yhdistetystä menestys on mahdollista.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ovat vielä nuoria miehiä ja henkilökohtainen mitali yhdistetyssä vaatii täydellisen onnistumisen. Sen sijaan parisprintissä ja joukkuekilpailussa kolmen joukkoon on kaikki edellytykset. Ylivoimaisen Saksan takana jopa hopea on kiikarissa, varsinkin kun Suomen nelikkoon on jopa valinnan varaa.

Kauden varmin suomalainen on ollut Krista Pärmäkoski. Useamman kerran maailmancupissa palkintokorokkeelle kivunnut Pärmäkoski saa kuitenkin tehdä kovan työn voittaakseen norjalaiskolmikon Björgen–Weng–Östberg.

Pahimmassa tapauksessa ikaalislainen johtaa ”ynnämuiden” osastoa norjalaisrintaman takana ja sijoittuu neljänneksi, varsinkin yhteislähtökilpailuissa. Väliaikalähdössä norjalaiset eivät saa toisistaan tukea, jolloin Pärmäkoski voi kiilata väliin.

Onkin todennäköisempää, että jos suomalainen hiihtäjä saavuttaa henkilökohtaisen MM-mitalin, on hän mies. Sekä Matti Heikkinen että Iivo Niskanen voivat kivuta jopa korkeimmalle korokkeelle. Niskasella on myös mahdollisuus uusia Sami Jauhojärven kanssa Sotshin ihme, sillä parisprintissä kilpaillaan jälleen perinteisellä tyylillä.

Jos henkilökohtainen mitali on miesten puolella todennäköisempää, voi naisten viestimitalin kuuluttaa kirkossa, kuten kulunut sanonta kuuluu. Tästä haluan olla täysin varma, vaikka toki ulkoilmaurheiluun kuuluu monenlaista muuttuvaa tekijää. Toki myös miesten viestissä kolmen joukkoon on edellytyksiä.

Yksi varma voittaja on kuitenkin jo tiedossa – Lahti. Avausviikon lauantai on jo myyty loppuun ja muillekin päiville lippuja myydään tasaiseen tahtiin. Näissä kisoissa jopa mielensäpahoittajille on oma katsomonsa, joten ei kai mikään voi mennä vikaan, eihän.

Risto-Matti Kärki
tuottaja