Liukkauden torjuntaa ei pidä laiminlyödä

0

Plussaa, miinusta, lunta ja sadetta – tämä talvi on ollut sääolojen suhteen varsin oikullinen ja vaihteleva. Säätilojen nopeat vaihtelut ovat muuttaneet tienpinnat jäisiksi ja erittäin vaarallisiksi. Maanteillä on ajettu ojaan ja kevyen liikenteen väylillä liukkaus on aiheuttanut kaatumisia. Kuvaavaa on, että viime viikon peilijäillä Taivassalossa hiekoitusautokin ajoi ojaan.

Sääolosuhteille emme voi mitään, mutta liukkauden suhteen on toki paljon tehtävissä. Teiden ylläpitäjillä on vastuu väylien turvallisuudesta olipa kysymys isosta tai pienestä tiestä. Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt ovat puolestaan velvollisia huolehtimaan liukkauden torjunnasta kiinteistönsä alueella, jos kunta ei ole ottanut sitä hoitaakseen.

Liukastumisista aiheutuvat vammat ovat usein rannemurtumia, mutta myös pään alue ja jalat ovat vaarassa kaatumistilanteissa. Sairaslomat voivat olla pitkiä.

Jäätävät kelit vaikeuttavat kaikenikäisten liikkumista, mutta ikäihmisten ulkoilua se haittaa varmaan eniten. Monet välttävätkin pahimmilla keleillä kokonaan ulkona liikkumista. Onneksi nykyään löytyy monenlaisia nastakenkiä, jotka luovat varmuutta askellukseen.

Uudenkaupungin sosiaalilautakunta teki järkevän päätöksen, kun se päätti lahjoittaa kaikille 70 vuotta täyttäneille, kotona asuville kenkien liukuesteet, ja varata määrärahan jatkossakin tähän tarkoitukseen. Apuvälineiden käyttö ehkäisee monia lonkkamurtumia, parantaa ikäihmisten elämänlaatua ja säästää myös terveydenhuollon kuluissa.

Liukkailla vauhtia kannattaa hiljentää niin maanteillä kuin kävelyteilläkin, ja autolla liikkuessa turvavälit on syytä pidentää kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Sosiaalilautakunta teki järkevän päätöksen, kun se päätti lahjoittaa yli 70-vuotiaille kenkien liukuesteet.