Perheitä tuetaan uusilla tavoilla

0

Miksi odottaa sote-uudistusta, jos palveluja voi parantaa heti ja ilman hallinnollista pakkoa? Uudessakaupungissa on oivallettu tämä asia niin hienosti, että viime keväänä kaupunki sai hyvinvointineuvolastaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin myöntämän palkinnon. Kaupunki on ottanut rohkeasti ja ennakkoluulottomasti käyttöön uusia toimintatapoja perhepalveluissa.

Iso strateginen päätös oli perustaa hyvinvointineuvola, joka aloitti toimintansa kaksi vuotta sitten. Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen apua ilman virastoaikoja ja ylimääräistä byrokratiaa. Käytännönläheisestä toimintavasta on saatu erinomaisia kokemuksia. Kenelle tahansa voi sattua koska tahansa elämässä asioita, jolloin tarvitaan apua arjen pyörittämisessä. Silloin avuksi voi tulla vaikkapa hyvinvointineuvolan tarjoama kotipalvelu.

Uudessakaupungissa asuu paljon perheitä, joilla ei ole sukulaisia lähellä auttamassa ja arjen huolia jakamassa. Uutena toimintamuotona kaupungissa pian alkavalle tukiperhe-toiminnalle onkin selkeää tilausta.
Uusia palveluja ei ole luotu vain tilanteisiin, joissa perheellä on jo valmiiksi iso ongelma. Tärkeää on saada apua ennen kuin vaikkapa tilapäisestä ja äkillisestä elämänmuutoksesta kasvaa kriisi.

Perheiden parissa tehtävä työ edistää sekä vanhempien että lasten hyvinvointia. Myös lastensuojelun kulut vähenevät. Yksi huostaanotto maksaa noin 100 000 euroa vuodessa. Järkevämpää kuin maksaa näitä laskuja on investoida ennaltaehkäisyyn, kuten tukiperhe- ja perhekummitoimintaan.
Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kaupunki onkin löytänyt ennaltaehkäisevään työhön hyviä kumppaneita, kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa lapset ry.