Pihalintujen viikonloppu

0
esiintyvät pihoilla suurina parvina.
Keltasirkut esiintyvät pihoilla usein suurina parvina.

Viime viikonloppuna suomalaiset bongasivat talvilintuja. Birdlifen järjestämässä Pihabongaus-tapahtumassa kuka tahansa voi laskea pihapiirin lintuja tunnin ajan ja raportoida tulokset järjestölle. Tänä vuonna epätavallisen paljon nähtiin esimerkiksi pyrstötiaisia, harmaapäätikkoja, puukiipijöitä ja tiklejä.

Pihabongauksesta on vähitellen tulossa suorastaan kansanhuvi: se houkuttaa vuosi toisensa perään yhä enemmän osallistujia. Viime vuonna bongaajia oli noin 20 000. Tänä vuonna luvun arvioidaan nousevan entisestään, vaikka tulosten läpikäynti onkin vielä kesken.

Melkoinen määrä ihmisiä, vaikka ainakaan täällä etelässä sää ei totisesti houkutellut! Tunti jäätävässä tihkusateessa vei tehokkaasti ulkoiluhalut loppupäivältä. Toki pihabongata voi myös sisältä, ja moni varmaan laskikin lintuja mukavasti kotisohvalta katsoen.

Pihabongaajan ei tarvitse olla lintujen tunnistamisen asiantuntija. Vaikka tunnistuksia ei voida varmistaa oikeiksi, havaintojen suuri määrä antaa arvokasta tietoa Suomen talvilinnuista. Etenkin vuosia toisiinsa vertaamalla voi oppia paljon.

Vuodesta toiseen yleisimpiä lajeja ovat esimerkiksi talitiaiset, sinitiaiset, harakat ja keltasirkut. 12 vuoden pihabongausaineistossa erottuu varpusten hupeneminen. Täyttä varmuutta varpusten katoamisen syistä ei ole vieläkään, mutta niiden määrä on puolittunut. Vastaavasti pikkuvarpunen on yleistynyt.

Vuosien välillä on suuria eroja myös eri lintulajien vaelluksissa. Tänä vuonna pihlajanmarjat on jo syöty ja marjalinnut, kuten räkättirastaat, tilhet ja taviokuurnat, olivat muualla. Niiden havaintojen määrät jäänevät pieniksi.

Sen sijaan mustavalkoista tikkukaramellia muistuttavia pyrstötiaisia nähtiin jopa joka 20. pihalla. Viime syksyn voimakkaan vaelluksen jälkeen vaikuttaa, että näitä Suomen talvilinnuista pienimpiä on joka paikassa.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi lintuhaaste jatkuu koko vuoden. Birdlifen tunnista 100 lintulajia -kampanjan ideana on saada mahdollisimman moni tutustumaan lähiluontonsa siivekkäisiin. Sata lajia on aloittelevallekin lintujen katselijalle mahdollinen saavutus. Ei muuta kuin kiikari kainaloon ja luontoon!