Saunaboomi Helsingissä

0

Näen ikkunastani yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi nostokurkea. Stadi kasvaa sellaisella kohinalla, että on Euroopan nopeimmin kasvavia kaupunkeja ja keulii jo Lontoon ohi. Tänne syntyy uusia kaupunginosia, vanhoja tehdasrakennuksia otetaan kulttuurikäyttöön, rakennetaan värikkäitä asuintaloja, kerrostalojen päätyseiniin maalataan katukuvaa virkistäviä muraaleja. Sellainen sopisi jopa Ukin vanhaan haikarajaloilla seisovaan betoniseen vesitorniin.

Älkää matkustako merta edemmäs kalaan vaan tulkaa Hesaan. Etenkin yrittäjien kannattaisi tehdä matka ideoita keräämään. Täällä on pop up -myymälöitä ja -ravintoloita, uudenlaisia katuruokia, kodikkaita kahviloita, pieniä teehuoneita ja mehubaareja. Töölön torin varrella on TinTin-Tango, kahvila, jonka yhteydessä toimii itsepesula ja sauna – paikka on aina täynnä väkeä odottamassa pyykkiään tai pääsyä saunaan.

Yleiset saunat ovat trendi. Ne olivat sukupuuttoon kuolleita vielä muutama vuosi sitten, mutta ovat kokeneet mahtavan come backin. Merihaan betonisessa kaupunginosassa toimii aivan veden äärellä miellyttävä pieni vuokrasauna ja vanhasta Kruunuhaan yleisestä saunasta on tullut klassikko.

Saunojen sauna on nähtävyys nimeltä Löyly Hernesaaren rannassa. Vien vieraani Finlandiataloon, Kiasmaan ja Löylyyn. Sen arkkitehtuuri on modernia puuarkkitehtuuria parhaimmillaan. 1800 neliötä yllättävää, kaunista ja ehdottomasti elämyksellistä. Erikokoisia terasseja eri tasoilla, kaikilla voi ottaa kesällä aurinkoa ja siemailla kylmää kaljaa. On tyylikäs ravintola ikkunat suoraan merelle ja terassille. Ja tietenkin saunoja. Yleisiä tai yksityisiä. Tarjolla savusaunaa ja puulämmitteistä saunaa. Herkun herkkuja. Niistä pääsee suoraan uimaan ja talvellakin avantoon. Enpä ole ennen istuskellut terassilla nauttien uimareista ja saunojista.

Löylyn konsepti on mahtava, ainutlaatuinen, rajoja rikkova. Ja suosio suuri.

Kuka perustaisi Ukiin saunaelämyksen? Se toimisi yleisenä saunana tai sen voisi vuokrata myös yksityiskäyttöön. Kesäisin vieraat kyselevät saunoja. Leirintäalue on kaukana ja kuuluu lähinnä retkeilijöille. Kaupunginlahden äärelle voisi rakentaa saunan, josta voisi mennä kaupunginlahteen uimaan. Ai, että mahdotonta? Jos Hesassa uidaan keskellä kaupunkia presidentinlinnan edessä sijaitsevissa altaissa. – miksi ei siis kesäkaupunki Uudessakaupungissa voisi uiskennella? Santtio on liian kaukana. Herätkää! Käykää Löylyssä haistelemassa uusia tuulia.

Pirkko Arstila

Kirjoittaja on toimittaja
ja uusikaupunkilainen
kesäasukas