Ehdokkaat selvillä – vaalikampanjat vauhtiin

0

Kuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt, ja puolueet ja muut ryhmät jättivät nimilistansa keskusvaalilautakunnalle eilen. Uudessakaupungissa ehdokasasettelu toi mukanaan joitakin yllätyksiä, mutta esimerkiksi ehdokkaiden määrässä ei tapahtunut dramaattisia muutoksia. Viime vaaleihin verrattuna Muutos 2011 –ryhmä jäi pois, mutta uutena on tullut mukaan jo kesästä lähtien tiedossa ollut Pro Uusikaupunki -yhdistys.

Nykyisistä valtuutetuista luopuu muutamia, mutta suurin osa haluaa jatkaa. Kuntavaalit ovat nyt ensimmäistä kertaa huhtikuussa, sillä aikaisemmin ne on järjestetty lokakuussa. Vuonna 2012 valittu valtuusto jatkaa kauttaan toukokuuhun asti, ja uusi valtuusto astuu valtaan kesäkuussa.

Puolueiden ja muiden ehdokaslistojen tavoitteissa on eroja, mutta yksi yhteinen tavoite kaikilla on saada äänestysprosentti nousuun. Äänestysprosentti putosi täällä viime vaaleissa jonkin verran, mutta ei yhtä paljon kuin maassa keskimäärin. Äänestysprosentti oli kuntavaaleissa 2012 Uudessakaupungissa 61,1 prosenttia ja koko maassa 58,2.

Kansalaisten laimea innostus kuntavaaleihin on erikoista, sillä kunnissa päätetään asioista, jotka vaikuttavat heidän arkeensa. Valtuusto käyttää kaupungissa ylintä päätösvaltaa, linjaa talousasioita, päättää investoinneista ja ratkaisee, mitä palveluja kaupungissa kehitetään.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on 29.3.–4.4, ja varsinainen vaalipäivä on 9. huhtikuuta. Uudessakaupungissa on tulevien viikkojen aikana monia tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa voi tutustua ryhmien ja ehdokkaiden tavoitteisiin ja arvomaailmaan.

Uudenkaupungin Sanomat järjestää torilla lauantaina 25. maaliskuuta Vaaliriehan, jonne on kutsuttu kaikki ryhmät ja ehdokkaat. Siellä voi tutustua ehdokkaisiin, ja lavalla kuullaan myös keskusteluja ajankohtaisista teemoista. Myös lukijat voivat lähettää toimitukseen (toimitus@uudenkaupunginsanomat.fi) kysymyksiä siitä, mistä asioista haluavat kuulla ehdokkaiden kertovan mielipiteensä.