En ole ehdokkaana

0

Opettaja äidille:

– Poikanne on koko luokan kohteliain oppilas.

– Sen hän on perinyt isältään. Hänkin pääsee aina aikaisemmin pois hyvän käytöksen ansiosta.

Hyvää käytöstä on monenlaista ja sitä sopii odottaa myös kunta-asioissa.

Monellekaan ei liene tuntematonta, että olen sosialidemokraatti – olen itse asiassa ollut vuodesta 1969 saakka. Se on pitkä aika, onko se liian pitkä, sen jätän toisten arvioitavaksi.

Kunta-asioiden kanssa olen ollut tekemisissä niin työn kuin harrastuksen puolesta vuodesta 1975. Pitkä aika sekin ja ehkä siksi silloin tällöin joku kysyy, miksi en ole vaaleissa ehdokkaana. Vakiovastaus on, että mieluimmin kirjoittelen näitä pikku juttuja. Aloitin kirjoittamisen Turun Päivälehdessä, manan majoille vaipuneessa demarilehdessä ja jatkoin sitten Turun Sanomissa. Uudenkaupungin Sanomiin olen kirjoittanut aikaisemminkin, noin vuosina 1991–1996 – sitten kyllästyin. Ja nyt eläkeläisenä tuli mieleen, että mitäpä jos taas kokeilisi.

Todettava on, että kukaan ei ole koskaan tullut sanomaan, että kirjoita siitä tai tästä asiasta, itse olen joutunut keksimään niin aiheet kuin sisällönkin. Ja niinpä nämä jutut eivät ole mikään ”virallinen“ kanta.

Tarkastuslautakunnan jäsenenä olen ollut aika pitkään ja ainakin tällä hetkellä se tuntuu eläkeläiselle sopivalta, se ei työllistä liikaa ja saa tietoa asioista. Tosin suuri osa tiedosta on luottamuksellista, jopa salaistakin, niin että kirjoittamisessa siitä ei juuri apua ole.

Kyllä julkisestakin tiedosta aiheita saa. Esimerkkinä vaikkapa tämä vireillä oleva rakennushanke, josta totesin, että nyt kun kaupungin taloudessa on 4 miljoonan ylijäämä, heti innostutaan 70 miljoonan rakennushankkeesta. Tähän virkamies vastasi topakasti, että oikea luku on 30 miljoonaa. Nyt 40 miljoonaa. Muutama kuukausi sitten puhuttiin 20 miljoonasta ja sitten tuli 10 miljoonaa lisää ja nyt taas 10 miljoonaa lisää. Mikä on luku siinä vaiheessa, kun urakkasopimukset allekirjoitetaan?

42 vuoden kokemuksella voin sanoa, että aina kun virkakunta haluaa ajaa jonkin hankkeen läpi, sen hinta arvioidaan niin alas kuin kehdataan. Jos taas hanke halutaan kaataa, hinta lasketaan niin ylös kuin kehdataan – ja tässä tapauksessa peruskorjaus ei ole suosiossa.

Asia on toki hyvä, mutta ennen kuin suuren innostuksen vallassa tehdään kallis päätös, pitäisi tietää sen todellinen hinta.

Raimo Korhonen