Ikääntyminen ei lisännytkään menoja

0

 

Ikäihmisten kasvavasta palvelujen tarpeesta on puhuttu monien vaalien alla ja niin puhutaan nytkin. Keskustelua leimaa harmillisen usein syyllistävä ja yksioikoinen sävy ikään kuin vanheneminen merkitsisi pelkästään kulujen kasvamista.

Uusikaupunki on yksi Suomen nopeimmin ikääntyviä kuntia, mikä on tiedostettu palvelujen kehittämisessä. Tämä on tarkoittanut ikäihmisten hyvinvointia tukevien palvelujen lisäämistä. Vanhusneuvola Kompassi, eläkeläisten kohtaamispaikka Sakunkulma, kuntoutus- ja arviointiosasto Kuunari sekä yhdistysten ja seurojen vapaaehtoiset tekevät tärkeää työtä ikäihmisten parissa.

Palveluihin investoiminen edesauttaa ikäihmisten kotona asumista. Erikoinen yhtälö kaupungin viime vuoden tilinpäätöksessä on, että vaikka vanhusten määrä on kasvanut, erikoissairaanhoidon menot ovat laskeneet.

Valtiovarainministeriön eläkkeellä oleva virkamies, HTM Raili Mäkitalo on kiteyttänyt vanhuspolitiikan merkityksen ytimekkäästi: se on parasta julkisen talouden kestävyysvajeen hoitoa.

Mäkitalon mukaan vanhustenhoidon turvaamiseksi on etsittävä keinoja, joilla saadaan parempaa hyvinvointia pienemmin kustannuksin. Hän kehottaa ikääntyviä pitämään myös itsestään huolta, jotta hoivan tarve lykkääntyy mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen.

Valtiovarainministeriössä pitkän uran tehnyt virkamies ihmettelee, miten autojakin katsastetaan säännöllisemmin kuin ihmisiä. Uudessakaupungissa tässä asiassa ollaan edelläkävijöitä, kun tänne on perustettu vanhustyön palvelupiste Kompassi. Ennaltaehkäisevän toiminnan tavoitteena on tukea ikäihmisiä sekä heidän omaisiaan.

Sote-uudistus tulee, mutta se ei yksin pelasta maailmaa. Mäkitalo muistuttaa viime vuoden lopussa julkaistussa kirjassaan, että julkishallinnon lisäksi tarvitaan yritysten, kolmannen sektorin, järjestöjen ja vanhusten ja heidän läheistensä vahvaa osallistumista.

Kokonaisvaltainen hyvinvoinnista huolehtiminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi terveyskeskuksessa ei paikata pelkästään polvea, vaan kysytään myös muuten kuulumisia. Yksinäisyys koskettaa yhä useampaa ikäihmistä. Ystävät kuolevat ympäriltä, ja omaiset ovat kaukana.

HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen sanoi taannoin ET-lehdessä, että krooninen yksinäisyys on kolme kertaa pahempi terveyshaitta kuin ylipaino ja tuhoisampaa kuin tupakointi.

Vanhusten lisäksi tukea kaipaavat omaishoitajat, joista moni on itsekin ikäihminen. Kolmas sektori on tällä saralla tärkeä yhteistyökumppani julkiselle terveydenhuollolle. Tässä lehdessä on juttua LC Merettärien järjestämästä omaishoitajien virkistyspäivästä. Juuri tällaiselle toiminnalle on tilausta, ja siitä kiitokset järjestäjille. Myös vanhusneuvoston esitys virkistys-, kulttuuri- ja liikuntasetelistä yli 70-vuotiaille on hyvä idea.

Yksinäisyyttä ei voi poistaa millään lääkkeellä. Paras apu on lähimmäinen, jollaisia me kaikki olemme toisillemme.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja